MENIU

Ambasadorul Georgiei: Ucraina de azi e Georgia de ieri

Ucraina de azi este Georgia de acum şapte ani. Scenariul unei intervenţii militare a Rusiei pe teritoriul unui stat suveran urma să se repete inevitabil, dar nimeni nu a ascultat avertismentele transmise la vremea aceea de autorităţile de la Tbilisi.

Invitat la emisiunea "Ambasador România" moderată de Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, ambasadorul Georgiei la Bucureşti, ILIA GIORGADZE a vorbit despre dezamăgirile, speranţele şi reuşitele unei ţări care a avut curajul să ţină piept Rusiei.

"Din păcate, comunitatea internaţională nu a ascultat avertismentele noastre şi semnalele noastre de alarmă din 2008, când am spus că Georgia nu este sfârşitul. Toţi au crezut atunci că ruşii se vor opri în Georgia şi iată că nu a fost cazul. Guvernul nostru a spus că Georgia este doar începutul şi chiar am atras atenţia atunci că următoarea ţintă ar putea fi Ucraina.  Chiar dacă trupele ruseşti continuă să ocupe Abhazia şi Osetia de Sud, intimidările nu-şi mai fac efectul la Tbilisi. Guvernul instalat după alegerile din 2012 a încercat să promoveze o politică constructivă în raport cu autorităţile de la Moscova, dar prioritatea sa este apropierea de Uniunea Europeană. Iar în această strategie, România joacă un rol esenţia", a declarat ambasadorul  ILIA GIORGADZE.