MENIU

A început ”Săptămâna Pământului”…

…Iar Bucureștiul pare centrul universului artelor și culturii în limbaj accesibil elevilor și preșcolarilor. Lor le sunt dedicate, în fiecare zi din această săptămână, concursuri culturale și ateliere de lucru artistice, pornind de la elementele apă, aer, foc, pământ.

”Dincolo de dragostea pentru natură, trebuie să învățăm să gândim eco, să învățăm să fim mai buni și să zâmbim mai mult”, a spus Lavinia Șandru în prezentarea spectacolului de debut al seriei de evenimente ”Săptămâna Pământului”, aseară, la Casa de Cultură a Studenților din Capitală. S-a cântat muzică folk și s-a desenat în nisip, s-a dansat și s-a povestit ca între prieteni de mult cunoscuți, deși cel mai mare necunoscut rămâne Pământul.

Nisipul însă a devenit o materie imponderală sub mâinile artistei Mariana Pachis, care a modelat mii de scene pe placa de sticlă. Pe toată durata spectacolului, ea a transformat cuvintele rostite pe scenă în desene Sand Art, simultan proiectate pe un ecran uriaș. Cu ajutorul Marianei Pachis, spectatorii au fost când flori, când păsări, când suflete pereche, când lacrimi, când istorie, dar mereu zâmbitori.

În pământul românesc a arătat că are bine înfipte rădăcinile Ramona Clapan, o tânără artistă din diaspora Italiei,  care a studiat vioara la Conservatorul din Torino și care de doi ani cântă cu grupul Keys & Cages în toată Italia. Aseară însă a cântat cu drag pentru tinerii bucureșteni. La fel și Adriana Predescu, o studentă de 21 de ani, care a reușit să feminizeze piesa rock Somebody To Love a trupei Queen. Solista Gloria (ex Lala Band) a electrizat ecologic sala, dar a reușit să obțină și un angajament din partea unui om politic: Gabriel Petrea, viceprimarul sectorului 6, a promis că parcul Drumul Taberei (cunoscut sub numele Moghioros) va fi deschis pe 1 iunie.  Primăria sectorului 6 este organizatorul evenimentului ”Săptămâna Pământului”, împreună cu Centrul Cultural European sector 6 și Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Supralicitând, Cezar Stancu, director al Ministerului Culturii, a promis că elevii care vor câștiga concursurile din cadrul ”Săptămânii Pământului” vor fi premiați cu tabere în această vară.

Spectacolul a fost încheiat cu două ore de muzică folk, interpretată de Emeric Imre, Mihai Napu și Andrei Păunescu.

Programul ”Săptămânii Pământului” poate fi găsit aici.

Mai multe articole despre:
Lavinia Şandru săptămâna pământului