MENIU

PSD iese la atac: Iohannis este complice cu "statul paralel și ilegal" care vrea să distrugă PSD

Liderii PSD au adoptat, la şedinţa CexN de la Băile Herculane, o rezoluţie care atacă "statul paralel și ilegal", al cărui unic scop este de a nu lasă PSD să-şi ducă la îndeplinire programul de guvernare. Textul a fost citit în deschiderea conferinței de presă, de către secretarul general Marian Neacșu, după care Liviu Dragnea a prezentat progresele făcute de guvernarea PSD de la începutul anului până în prezent.

Potrivit rezoluției, "PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit „Stat Paralel şi Ilegitim”, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere și corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică."

Rezoluția cu puncte țintă: Stat Paralel și Iohannis complice

Mai mult, susține documentul semnat de liderii social-democrați, exponenți "statului paralel" folosesc bugetul de stat pentru a-și pune în aplicare acest plan, iar președintele țării este complice.

"PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce privește numeroasele încălcări ale Constituţiei României, comise de exponenţi,,Statului Paralel şi Ilegitim’’, începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti și până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale. "

Concluzia rezoluției este că "PSD îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiție, conform deciziilor CCR şi directivelor europene, care să garanteze stoparea abuzurilor și aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate țările europene, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. 

Ședință de șase ore. Dragnea și Tudose, așteptați de protestatari

Liderii PSD au anunțat rezoluția după o ședință care a durat șase ore. Astfel, în jurul orei 12.00, şeful PSD şi premierul au venit împreună, la ședință, dar mai mulţi protestatari i-au aşteptat în faţa hotelului, cu pancarte. Cei câţiva protestatari au început să huiduie în momentul în care Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au sosit la hotelul din Băile Herculane unde se desfăşoară şedinţa CExN al PSD. Preşedintele PSD şi premierul nu au avut nicio reacţie.

”Jos Ciuma Roșie!  Ecaterina Andronescu: "Dvs spuneţi lozinci!"

Singurul social-democrat care a purtat un scurt dialog cu protestatarii a fost Ecaterina Andronescu. ”Dumneavoastră spuneţi lozinci. Ţara are nevoie de fapte”, le-a spus Andronescu oponenţilor lui Dragnea.

”Condamnaţii nu pot să conducă ţara asta. România este stat democratic şi a ajuns să fie condusă de o cloacă de infractori, de condamnaţi, de penali”, a replicat unul dintre protestatari.

La rândul ei, Ecaterina Andronescu le-a spus celor prezenţi că nu decid ei cine conduce ţara, ci poporul român.

Raportul: PSD, performantul

În şedinţă, s-a discutat raportul programului de guvernare, raport de 44 de pagini în care PSD se laudă cu 100 de realizări pe absolut toate planurile. Creştere economică, salarii mai mari, putere de cumpărare mai mare. Dar şi înfiinţarea a trei ministere: Turism, IMM, Ape şi Păduri, care, iată, sunt realizări. Pe scurt: Oficial, în opinia PSD, românilor le merge bine!

Raportul de evaluare deja celebru a fost prezentat în şedinţă de către Liviu Dragnea. Concret, ce a realizat Guvernul din ce a a promis în ultimele 10 luni de guvernare. Sunt 44 de pagini, şi pe puncte, 100 de realizări în absolut toate domeniile: economic, social, dezvoltare regională, fonduri europene.

Paradoxal, în raport la capitolul măsuri îndeplinite sunt trecute şi puncte care nu au vreo legătură cu bunăstarea românilor: spre exemplu, înfiinţarea Ministerului Turismului, a Ministerului Apei şi Pădurilor, dar şi a Ministerului pentru Mediul de Afaceri. Fără aceste "realizări" raportul ar fi cuprins doar 98 de realizări, nu 100, şi nu era număr rotund. Totodată, în acelaşi document mai este trecută şi aprobarea a 2% din PIB pentru Apărare".

De fapt, măsura este asumată la inceputul anului 2015, de catre toate partidele politice, la initiaţiva lui Klaus Iohannnis, când a chemat toate partidele la Cotroceni, după instalare. Ca atare, nu poate fi o măsură îndeplinită de Guvern.

Pleşoianu şi Ştefănescu, ”artizanii” mitingului

Ideea unui miting a fost avansată în şedinţa de partid doar de doi social-democraţi. Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD şi Liviu Pleşoianu, deputat. Mai mult, cel din urmă a transmis o scrisoare deschisă Comitetului Executiv Naţional, în care enumeră motivele pentru care este necesar un miting.

”ESTE nevoie de un mare miting, nu doar al membrilor PSD”, a scris Pleşoianu, în scrisoarea în care a dat şi motive, printre care:

- Al tuturor ROMÂNILOR care vor să intre în Anul Centenarului fără Noua Securitate!

- Al tuturor ROMÂNILOR care vor ca URNA DE VOT să conteze mult mai mult decât SUFRAGERIILE!

- Al tuturor ROMÂNILOR care vor să strige împotriva ABUZURILOR!

- Al tuturor ROMÂNILOR care vor să arate lumii celei mari că EXISTĂ și că ce vor ei CONTEAZĂ

Raportul PSD privind programul de guvernare. 44 de pagini, 100 de realizări. Oficial le merge bine

Ce spunea Dragnea, joi seară, despre miting

Pe de altă parte, joi seară, Liviu Dragnea nu era foarte încântat de ideea unui miting: "Eu nu am venit să cer susţinere, eu am venit să dau susţinere partidului pentru a continua ceea ce am început. (...) Putem discuta de un miting, dar nu de susţinere. Discutăm mâine sau în zilele următoare. A fost o idee, nu este analizată sau dusă la capăt", a spus Dragnea la Băile Herculane.

Întrebat ce va face dacă vor exista social-democraţi care vor cere organizarea unui miting, liderul PSD a precizat:

"Dacă vor fi colegi care la CExN vor cere un astfel de miting vom discuta. De data asta n-o să mai resping această idee, dar, dacă hotărâm să facem un miting, trebuie să stabilim exact pentru ce îl facem. Sunt mai multe motive pe care le-am auzit pentru care colegi de-ai mei doresc să facă un astfel de miting, eu nu resping ideea, dar trebuie să facem un miting care să aibă sens".