MENIU

Consultări la Cotroceni. PSD și ALDE îl propun ca premier pe Mihai Tudose

Coaliția PSD - ALDE a mers la Cotroceni cu propunerea de premier Mihai Tudose. În jurul orei 14.30, Liviu Dragnea a părăsit Palatul Parlamentului, iar după 10 minute a părăsit ședința de grup a PSD și Mihai Tudose fără să facă vreo declarație. 

UPDATE. Kelemen Hunor: Nu avem nicio propunere de premier, fiindcă nu facem parte din majoritate

Majoritatea are dreptul de a propune un guvern şi de a guverna, a afirmat luni preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după consultările avute cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. 

"Majoritatea are dreptul de a propune un guvern (...) şi de a guverna. (...) Noi nu avem nicio propunere de premier, fiindcă nu facem parte din majoritate şi nu se pune problema să intrăm în coaliţie să facem parte din Executiv", a declarat Kelemen Hunor.

UPDATE. PMP l-a propus pentru funcția de premier pe europarlamentarul Siegfried Mureșan

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că formațiunea politică pe care o conduce l-a propus pentru funcția de premier pe europarlamentarul Siegfried Mureșan. 

"Noi am avut o porpunere pentru funcția de prim-ministru: Siegrfied Mureșan, europarlamentar. Cred că propunerea noastră reprezintă generația Macron, dar și generația Trudeau din Canada. Am făcut o propunere care să corespundă nu numai portretului robot al lui Dragnea și al lui Iohannis, ci și potretului robot al oricărui cetățean român. Este un politician tânăr, de succes, care este deja extrem de experimentat în utilizarea și stocarea banilor europeni", a declarat Băsescu. 

Referitor la propunerea PSD-ALDE, Mihai Tudose, fostul președinte a catalogat-o drept o desemnare ratată: "Este o desemnare ratată, destinată să-l atragă pe Klaus Iohannis într-o capcană. Cred că și Dragnea speră ca Iohannis să nu cadă în această capcană". 

Întrebat dacă Siegfred Mureșan are vreo șansă să fie nominalizat de Iohannis și votat de Parlament, Traian băsescu a susținut că "în Parlamentul României sunt trei partide care aparțin de PPE - PNL, UDMR și PMP. USR a declarat că va susține orice soluție alta decât PSD. Deci ar fi conturată o soluție politică pentru a avea un premier tânăr, dar cu experiență. Nu în ultimul rând, privesc și la reacțiile interne din PSD și ALDE legate de desemnarea pe care au făcut-o. Eu cred că dacă suntem politicieni responsabili nu avem decât o singură soluție din cele două propuse".

"Noi nu aveam o propunere de candidat când s-a produs întâlnirea dintre Tomac și Orban. Speram să aflăm un nume de la dânșii, pe care să ni-l asumăm și să-l susținem. Din păcate, n-am aflat, iar atunci am considerat că este un lucru elementar ca partid de opoziție să facem o propunere. Ar fi inadmisibile să-i lăsăm cale liberă lui Tudose, mai ales că el reprezintă PSD, un partid inapt pentru guvernare", a continuat fostul șef al statului.

În încheiere, Traian Băsescu a ținut să sublinieze că președintele Klaus Iohannis a obținut de două ori mai multe voturi din partea cetățenilor decât PSD-ALDE: "Ei vin în fața președintelui și spun că le-a dat electoratul 3 milioane de voturi, fără să realizeze că venind la președinte vin în fața unuia care are 6 milioane de voturi. Dacă vor decizii în funcție de numărul de voturi, atunci decizia președintelui este de două ori mai puternică decât a lor". 

UPDATE. USR a anunțat că nu va susține un Guvern PSD, dar că va vota un Cabinet care va îndeplini două condiții:

Întâi, să se asigure continuarea luptei anticorupție, iar la Ministerul Justiției să fie nominalizat un ministru, din USR sau din afara USR, care să garanteze ”că nu se atinge nimeni de Justiție”.

A doua condiție - modificarea Legii Electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

De asemenea, USR cere retrgerea propunerii PSD+ALDE - Mihai Tudose -.

UPDATE. Orban: Decizia noastră este clară - de a ne implica în împiedicarea învestirii unui guvern PSD

Delegația PNL care s-a prezentat la consultări la Palatul Cotroceni nu și-a folosit întreaga oră pe care o aveau la dispoziție. Consultările cu liberalii s-au finalizat după doar 20 de minute. 

"Delegația PNL i-a prezentat președintelui României poziția politică a partidului, care a fost adoptată astăzi la reuniunea BPN ținută împreună cu deputații și senatorii. Poziția noastră a fost aceea că PNL este oricând pregătit să-și asume răspunderea guvernării, dar doar în baza unei majorități parlamentare solide și coerente. În discuțiile pe care le-am purtat cu formațiunile politice, nu s-a reușit degajarea unei astfel de majorități. Ca atare așteptăm decizia președintelui", a declarat Ludovic Orban, președintele PNL, la finalul consultărilor. 

Totodată, el a adăugat că "propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorități certe de cetățeni români și când ai capacitatea de a obține sprijinul parlamentar din partea unei majorități".

Președintele PNL a subliniat că în Biroul Politic Național (BPN) s-a luat decizia ca liberalii să se împiedice învestirea unui guvern PSD. 

"PNL, prin decizia Biroului Politic, a exclus PSD de la orice fel de discuții care să privească formarea unei majorități și vom vota împotriva oricărui guvern care conține PSD în el. În decizia Biroului Politic Național este cuprinsă și eventualitatea ajungerii la anticipate, dacă reușim să împiedicăm învestirea unui guvern dominant PSD. Noi considerăm că încă nu este desemnat un premier, iar decizia noastră este clară - de a ne implica în împiedicarea învesitirii unui guvern PSD. Am făcut calcule de ponderea parlamentară și am constatat că suntem încă departe de șansa de a construi o majoritate parlamentară", a conchis Orban. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri la Bruxelles că va testa majoritatea din Parlament, după ce, în urma consultărior cu partidele, va desemna o persoană pentru funcţia de premier care va merge în plen, pentru a cere votul de încredere aleşilor. Astfel, şeful statului sugerează că este posibil ca PSD-ALDE să nu aibă majoritate absolută în Parlament, după ce 241 de aleşi au votat moţiunea de cenzură, iar unele voturi au venit şi de la alte partide decât PSD şi ALDE. Astfel, după aceste calcule, coaliţia pare să se îndepărteze de majoritatea de cel puţin 232 de aleşi.

Întrebat, concret, cum va testa majoritatea din Parlament, Klaus Iohannis a spus:

"O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană, acea persoană va desemna o listă de miniştri, iar Parlamentul votează. Asa se procedeaza conform Constituţiei. Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă concluziile. Acelea se verifica pe real în Parlament.", a spus preşedintele.