MENIU

Viktor Orban defilează la Europarlamentare 2019. Scor fabulos în sondaje

Viktor Orban, în Transilvania

Viktor Orban este criticat în Europa, dar partidul său este favorit clar înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai, din Ungaria. 

Viktor Orban zboară în sondajele de opinie din Ungaria înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai, o tendință verificată la toate voturile din ultimii ani. 

Concret, alianţa de guvernare Fidesz - KDNP ar putea obţine peste jumătate din voturi la alegerile de duminică pentru Parlamentul European, conform unui sondaj preelectoral realizat de Institutul Nezopont pentru cotidianul Magyar Nemzet și dat publicităţii marţi, notează Agerpres, care citează MTI.

De fapt, alianța conservatoare condusă de Viktor Orban își va depăși scorul obținut la europarlamentare în urmă cu cinci ani, fiind creditată cu 54% din intenţiile de vot.

Dacă scorul indicat de sondaje se va confirma, Viktor Orban va trimite în Parlamentul European 13 deputaţi, cu unul mai mult decât în legislatura actuală.

Cea mai complicată întrebare rămâne direcția pe care o va urma partidul lui Viktor Orban în Parlamentul European. Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European, iar conflictul dintre conservatori și premierul maghiar s-a acutizat în ultimele luni.

Europarlamentare 2019. Asaltul populist și naționalist începe joi în Olanda și Marea Britanie

Viktor Orban s-a întâlnit deja cu Matteo Salvini și a primit o invitație de a adera la grupul sduveraniștilor și naționaliștilor din PE, alături de gruparea italiană Liga, de Adunarea Națională a lui Marine Le Pen, dar și de alte formațiuni cu vederi asemănătoare din statele membre. 

E neclar încă dacă Viktor Orban a luat o decizie în acest sens. 

În Ungaria, partidele din opoziție sunt la mare distanță în urmă. Coaliţia Democratică (DK), Jobbik (extrema dreapta) şi alianţa MSZP (socialist) - Parbeszed se află la egalitate, cu 10% din intenţiile de vot, un scor care le-ar aduce câte 2 locuri în Parlamentul European.

Câte un loc de eurodeputat vor mai avea mişcarea Momentum şi LMP, creditate cu 6%, respectiv 5% din intenţiile de vot.

Conform sondajului, rata de participare la scrutin s-ar situa la 32%.

Sondajul a fost realizat de Institutul Nezopont, la comanda cotidianului Magyar Nemzet, în perioada 2-19 mai, fiind intervievate 4.000 de persoane.