MENIU

Victor Ponta: Toți românii din diaspora vor putea să voteze duminică

Confruntare Victor Ponta- Klaus Iohannis. Candidatul PSD-UNPR-PC, la Președinția României, Victor Ponta, a declarat, marți seară, la Realitatea TV, în cadrul primei dezbateri, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale, că toți românii din diaspora vor putea să voteze, duminică, pe 16 noiembrie, măsurile adoptate de MAE și BEC, în acest sens, prin alocarea suplimentară de fonduri, urmând să asigure buna desfășurare.    

”Da, vor vota. Înainte de toate, este vorba despre cum vedem, Iohannis şi cu mine, viitorul României în următorii cinci ani. Doresc să schimb ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, legat de funcţia prezidenţială. Sunt aici din respect pentru jurnaliştii şi telespectatorii Realitatea TV. Cred că România după zece ani de dezbinare, are nevoie de pace, dialog şi de un început care să şteargă răul din trecut. Prin măsurile luate de BEC şi MAE, am alocat sumele necesare din buget ca MAE să poată asigura toate condiţiile pentru alegerile în străinătate. Declaraţiile pe propria răspundere nu vor mai fi completate în secţiile de vot. Toţi cei din ţară şi din afara ţării vor putea să voteze.Vreau să fim serioşi, să ştim despre ce vorbim”, a declarat Victor Ponta.

Candidatul PSD-UNPR-PC a subliniat că ”domnul Meleşcanu a discutat cu cei de la BEC toate procedeele prin care toţi românii să poată să voteze pe 16 noiembrie, şi asta se va întâmpla”.

”Am un document legat de votul din Germania. Ştiţi cumva câte secţii au fost în Germania, domnule Iohannis? Au fost 5 secţii. Câte secţii credeţi că ar trebui să fie ca să fie în regulă? 10, 15, 50, 100? Ideea este următoarea, că oamenii care nu au putut să voteze au o cerere legitimă ca ei să poată vota. Regret, domnule Iohannis, că nu vreţi să îmi spuneţi câte secţii aţi vrea în Germania pentru că v-aş fi citit ce spune Ambasada Germaniei. Vă pot pune la dispoziţie documentele. Ce s-a schimbat a fost procedura antifraudă. Ceea ce a trimis BEC către MAE şi a greşit a fost că a cerut ca declaraţiile pe propria răspundere să fie completate în sedii (...)În 2014, toţi cei care votează în diasporă completează formularul cu CNP. 132 de reprezentaţi ai lui Iohannis au lipsit din biroul secţiilor de vot, în ziua votului. Domnul Meleşcanu a discutat cu cei de la BEC toate procedeele prin care toţi românii să poată să voteze pe 16 noiembrie, şi asta se va întâmpla. Ceea ce este important este că în România 9,5 mil de alegători au votat fără probleme şi că în diaspora vor vota toţi românii”,

Întrebat, însă, de jurnalista Emma Zeicescu dacă, în calitate de premier, putea să dea o Ordonanță de Urgență pentru a rezolva problema și, astfel, de ce ce nu a făcut-o, Victor Ponta a răspuns:

 Iohannis, necunoscând lucrurile, foloseşte lozinci pe care echipa de campanie a lui Băsescu le folosea, acel drept e unul constituţional. Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, orice modificare legislativă este considerată motiv de anulare a alegerilor. Toate soluţiile adoptate de BEC vor duce la posibilitatea votului pentru toţi din diaspora”.