MENIU

Ponta, urmărit penal de DNA pentru 22 infracțiuni în dosarul lui Șova. DNA cere ridicarea imunității

Premierul Victor Ponta a fost pus sub urmăriere penală de DNA, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni) în dosarul lui Dan Șova. Acuzațiile sunt din perioada în care Ponta era avocat. În aceeași cauză procurorii au mai dispus și urmărirea penală pe numele lui, pentru conflict de interese, după ce l-a numit pe Șova ministru, acuzațiile fiind de această dată, din perioada în care Ponta a fost premier. Procurorii DNA au anunțat că vor demara procedurile de încuviințare a ridicării imunității lui Victor Ponta, aferentă funcției de deputat. Numele premierului apare în dosarul lui Șova, după ce premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007. 

Update 11:37.  Iată acuzațiile aduse de către DNA:

Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni) 
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată 
spălarea banilor 

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”, se  arată în comunicat.

 Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.

Cum se apără Victor Ponta de acuzațiile DNA. Document

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. 


Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.


Procurorii mai notează că Ponta a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.

Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel. 

Suspectului Ponta Victor-Viorel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Update. Ponta, la ieșire: ”Spun tot, domnul procuror m-a chemat, sunt supect in cazul domnului Șova pentru activitatea de avocat în 2007 -2008 și de asemenea sunt în conflict de interese ca l-am propus ministru pe Dan Șova”. 

Premierul a spus că a fost citat să dea declarații într-un dosar. Acesta a venit însoțit de avocata sa:

”Domnul procuror Uncheselu m-a chemat la ora 11 la final vă spun și de ce”, a spus Victor Ponta. 

Reamintim că anchetatorii au cerut încuviintarea reținerii și arestarii lui Dan Șova în dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.  Șova este acuzat cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.

Numele lui Victor Ponta, în dosarele lui Dan Șova

Victor Ponta e vizat de anchetele DNA în urma cărora procurorii au început urmărirea penală pentru Dan Şova. Anchetatorii au deschis în 2012 două dosare în care apărea numele premierului. Acestea au fost preluate de DNA, structura centrală, şi conexate. În dosarul care conţine anchetele teritoriale, procurorii au început urmărirea penală pentru fostul ministru al Transporturilor. 

Premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007. Victor Ponta a obţinut de la firma de avocatură, între septembrie 2007 şi decembrie 2008, 181 de mii de lei. Suma se regăseşte în declaraţiei de avere dată de acesta la acea vreme. Ulterior, actualul premier a renunţat la avocatură după ce a devenit ministru în guvernul Boc unu. Dan Şova a negat orice implicare a lui Ponta în contracte, deşi în dosarele deschise de DNA, structurile teritoriale numele premierului era menţionat clar.

Una dintre anchetele care îl vizează pe Victor Ponta a fost deschisă în 2012 de DNA Biroul Teritorial Târgu-Jiu, pentru infracţiuni de abuz în serviciu. Potrivit luju.ro, conducerea Complexului Energetic Rovinari ar fi avut cheltuieli abuzive ce au adus pagube statului.

O altă anchetă a fost deschisă, prin autosesizare de Serviciul Teritorial Craiova, iar în dosar sunt vizaţi Victor Ponta şi persoane din conducerea Complexului Energetic Turceni. Faptele ar fi fost comise între anii 2007 şi 2011.

Prima reacție a lui Dan Șova, după ce a fost salvat iar de arest