MENIU

Victor Ponta a anunțat în ce condiții va demisiona de la șefia Guvernului

<p>Victor Ponta: SUA vor avea &icirc;n Rom&acirc;nia un partener de &icirc;ncredere</p>

Cu cateva ore inainte de dezbaterea in Parlament cu privire la motiunea de cenzura care priveste activitatea guvernului sau, vineri dimineata, Victor Ponta a acordat un interviu publicatiei L'Express din Franta. Premierul a declarat că va demisiona din fruntea Guvernului dacă un judecător va stabili că este vinovat. 

Intrebat de ce nu lasa sa i se ridice imunitatea, daca este nevinovat, Ponta a replicat sec: "Doar Parlamentul este imputernicit prin Constitutie sa initieze o procedura impotriva prim-ministrului sau a unui membru al Guvernului. El a refuzat sa faca acest lucru".

In interviul citat, premierul de la Bucuresti a facut si referire la o idee "draga lui Montesquieu": "Romania are nevoie de un sistem judiciar independent, asa cum are nevoie de foruri executive si legislative puternice. Niciuna dintre aceste trei forte nu trebuie sa preia controlul asupra celorlalte, altfel este sfarsitul separatiei puterilor in stat - ideea franceza, draga lui Montesquieu".

In plus, Ponta a sustinut pentru publicatia franceza ca ministrul Justitiei si Guvernul au criticat initiativele de modificare a legislatiei penale aflate acum in discutie. "Parlamentul nu trebuie sa inlocuiasca Justitia. Problema este ca Parlamentul si Justitia s-au angajat intr-o confruntare si ca aceasta lupta devine o chestiune personala. In acest joc, toata lumea pierde", sustine Ponta. Intrebat despre ministrii din guvernele Ponta I-IV cu probleme penale, premierul a subliniat ca niciun membru al Cabinetului nu a fost acuzat de coruptie pentru un act pe care l-ar fi comis in timpul mandatului sau ministerial.

In final, premierul a spus in ce conditii va demisiona: "Daca judecatorii spun ca sunt vinovat, ma voi retrage in aceeasi zi. Procurorii ma pot acuza, dar dreptatea se face de catre judecatori. Pentru moment, nu am fost in fata unui judecator", scrie ziare.com.