MENIU

Vicepremierul LIVIU DRAGNEA a schimbat legea după arestarea lui Horea Uioreanu

<p>Liviu Dragnea</p>

Liviu Dragnea a modificat, a treia oară, normele de aplicare ale OUG 28/2013, după ce dezvăluiri de presă au arătat cum au fost alocați bani de la Ministerul Dezvoltării „rețelei Uioreanu".

La scurt timp după ce „Evenimentul zilei” a atras atenția asupra faptului că fondurile publice au ajuns, prin ordin al ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea, la afaceriști ce i-au dat șpagă lui Horea Uioreanu - fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj arestat pentru corupție - vicepremierul a modificat normele de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 28/2013. Ordonanța asigură cadrul legal de acordare a banilor publici pentru lucrări efectuate la orașe și sate, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Modificările au fost făcute pe 17 iunie, prin al treilea Ordin de Ministru, dat, de anul trecut și până acum, după intrarea în vigoare a ordonanței de Guvern semnată de premierul Victor Ponta.

Noul Ordin a apărut în Monitorul Oficial chiar înainte ca Ministerul Dezvoltării să dea curs unei solicitări a cotidianului nostru. „Coincidența” face ca Ordinul MDRAP nr. 919/2014 să aducă „retușări” și la articolul 11, pe care îl semnalam, în ediția ziarului nostru din 2 iunie. Atunci, precizam că, la alineatul 8, se arată: MDRAP „centralizează lista cu propunerile de finanțare, iar în baza datelor deținute și a analizelor proprii de specialitate întocmește lista finală de obiective propuse spre finanțare”. În consecință, arătam că MDRAP își asuma responsabilitatea eligibilității proiectelor, înainte ca banii publici să fie virați în teritoriu.

După apariția scandalului Uioreanu, Liviu Dragnea a modificat alineatul 8, care prevede, acum, că Ministerul Dezvoltarii centralizează lista cu propunerile de finanțare prevăzută la alin. (7) și (7 ind.1)”. Alineatul (7 ind.1), nou introdus, permite beneficiarilor de lucrări publice să se adreseze direct ministerului condus de Dragnea „prin excepție de la prevederile alin. (7)”. Până acum, consiliile județene erau cele care solicitau banii.

O altă noutate este modificarea art.3., prin care sunt considerate eligibile și „unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară”. Asociațiile au în componență comune, orașe, județe, dar și regii autonome.

Citește mai mult pe evz.ro .

Mai multe articole despre:
lege bani modificare Liviu Dragnea Horea Uioreanu