MENIU

Reacţii dure după atacul lui Victor Ponta la adresa Realitatea TV: "Este cel puţin ridicol"

Atac fără precendent al lui Victor Ponta la adresa Realitatea TV. Premierul a făcut publice datoriile pe care le are televiziunea şi a anunţat că ANAF, instituţie subordonată, a cerut falimentul Realitatea Tv. Ponta ignoră însă companiile cu capital de stat, cu datorii uriaşe la buget. Cinci companii datorează statului peste 1,6 miliarde de lei.

La 30 iunie 2015, doar cinci companii cu capital de stat aveau datorii restante la bugetul de stat care se ridicau la 1,6 miliarde de lei. Pe listă figurează Electrocentrale Bucureşti, cu o datorie record de peste 863 de milioane de lei, RATB, Electrocentrale Constanţa, Complexul Energetic Oltenia şi Poşta Română.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta declară neputinţa ANAF în faţa Realitatea Tv.

"ANAF a întreprins toate măsurile legale posibile (cerere faliment la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a civilă, sesizare penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție, sesizare CSM) însă toate acestea au rămas fără efect concret până în prezent, fiind “în lucru” (ceea ce evident că arată o disfuncționalitate în activitatea judecătorului sindic responsabil)”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook, într-o scrisoare deschisă adresată co-preşedinţilor PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu.

"În toată această perioadă, însă, reprezentanții SC “Realitatea Media” SA au afirmat public că se bucură de “protecția" PNL, deoarece sprijină activitatea partidului dvs. și critică activitatea Guvernului și a celorlalte formațiuni politice. Precizez că activitatea editorială a postului de televiziune aparținând respectivei societăți îmi este total indiferentă, fiind atribuția Consiliului Național al Audiovizualului să verifice aceste aspecte legale", a adăugat el.

Alina Gorghiu: "Nu cred că un premier care este inculpat pentru evaziune fiscală să arate cu degetul către altcineva"

În replică, Alina Gorghiu, co-preşedinde PNL, a declarat că, în opinia sa, premierul nu este îndreptăţit să arate cu degetul către alte societăţi, având în vedere că el însuşi este inculpat pentru evaziune fiscală.

"Cine are datorii la stat trebuie să le plăteacă. Dar premierul trebuie să fie preocupat şi de cele 1,2 miliarde datorii ale firmelor de stat”, a afirmat Gorghiu. “Ponta încearcă să deturneze atenţia de la propriile probleme. Nu se pune problema protecţiei din partea niciunei televiziuni. Premierul nu face altceva, încearcă să mute atenţia de la el şi domnul Dragnea ar trebui să discute cu premierul, pentru că bagă partidul din scandal după scandal", a completat aceasta.

Întrebată dacă PNL s-a simţit favorizat de Realitatea tv, Alin Gorghiu a răspuns:

"Am un răspuns foarte scurt pentru telespectarorii dumneavoastră, nu pentru Victor Ponta. Singurul care este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi alte câteva infracţiuni este premierul Victor Ponta. Altfel, dacă arată cu degetul către o societate privată, nu este problema mea. (...) Nu cred că un premier care este inculpat pentru evaziune fiscală să arate cu degetul către altcineva. Cred că are obligaţia să îşi rezolve situaţia personală care aduce prejudicii României", a susţinut Gorghiu, la Realitatea Tv.

Pe de altă parte, Gorghiu mai crede că Victor Ponta încearcă să schimbe atenția de la marea lovitură pentru el și pentru PSD - arestarea lui Sorin Oprescu, afirmă liderul PNL Alina Gorghiu, ca replică la scrisoarea deschisă a premierului adresată celor doi copreședinți liberali.

"Ar fi păcat să-i dăm această satisfacție. Nu trece ziua să nu găsească un adversar, mai mult sau mai puțin imaginar. În realitate eu știu un singur lucru: premierul este cel acuzat de procurori de evaziune fiscala și spălare de bani. Iar el arată cu degetul spre alții. Nu are niciun fel de credibilitate nici în fața mea, nici în fața telespectatorilor dvs. Cât despre alte instituții media private nu este în fișa postului meu să verific dacă au făcut sau nu evaziune sau din ce motive nu-și plătesc datoriile. Sunt instituții abilitate care ar trebui să se ocupe cu asta. ANAF-ul este cel care ar trebui să dea explicații, adică d-nul Ponta. Cum era fostul președinte Băsescu obsedat de Antena 3, așa este Ponta obsedat de Realitatea Media", a precizat Alina Gorghiu într-o declarație transmisă AGERPRES.

Potrivit acesteia, toți cei care au datorii la stat trebuie să și le plătească.

"Nu protejez nicio televiziune, dar nici nu jignesc nicio televiziune. Dar îl întreb pe Ponta dacă marile companii de stat, pe care le gestionează dânsul, și-au plătit datoriile la stat: Compania Națională a Huilei, Complexul Energetic Hunedoara, Regia Autonomă de Transport București, Poșta Română? Nu l-am auzit să spună că este incapabil să recupereze 1,2 miliarde de euro ale primelor 10 companii datoare la stat! Oare știu cei care vă urmăresc că din cauză că Ponta nu recuperează aceste sume datorate nu se pot dubla salariile la doctori sau profesori?!

Sau d-nul Ponta este îngrijorat de faptul că sunt atâtea zeci de firme ale cetățenilor români care au intrat în faliment pentru că statul patronat de Ponta și gașca lui nu-și plătesc datoriile față de aceste firme? Că doar statul condus de Ponta este mai presus de orice firmă din România, el are voie să omoare mediul de afaceri din România. Concluzia este că premierul, inculpat pentru evaziune fiscală, este ultimul care să poată acuza pe cineva de acest lucru. Înainte de a arunca cu piatra, are obligația să-și rezolve situația personală, care din păcate afectează imaginea României. Eu cred că d-nul Dragnea și PSD au multe de vorbit cu d-nul Ponta! Care îi bagă din scandal în scandal... Eu cred că le face un mare deserviciu celor din PSD atacând orice jurnalist care îi e ostil... orice tv care nu-l laudă", a mai aspus copreședintele PNL.

Valentin Jucan, CNA: "Este cel puţin ridicol"

În acelaţi timp, Valentin Jucan, membru al CNA, a arătat că “situaţia insolvenţei” Realitatea Tv “ţine exclusiv de domeniul justiţiei”.

"Este cel puţin ridicol, atâta timp cât situaţia insolvenţei în care vă aflaţi ţine exclusiv de domeniul justiţiţiei”, a declarat el. “Nu reuşesc să îmi dau seama care ar fi rolul PNL în acest context. În legătură cu protecţia politică pe care o acuză că ar exista domnul Victor Ponta din partea PNL la adresa Realitatea (…)  să vă aduc aminte despre faptul că domnul Victor Ponta a intervenit în mod personal în scoaterea postului Realitatea TV din grila programelor transmise la Parlamentul European", a continuat Jucan.

Potrivit ANAF, topul companiilor de stat cu datorii la stat este condus de ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI SA - 863,825,703 lei. Datorii uriaşe mai au RATB - 234,685,540 lei,  ELECTROCENTRALE CONSTANŢA - 195,345,438 lei, COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA - 176,437,603 lei şi Poşta Română -138.898.736 lei.