MENIU

USR anunță oficial în ce condiții ar putea veni la guvernare. Când vrea Dan Barna anticipate

Dacian Cioloș și Dan Barna

USR-PLUS nu va face parte dintr-un eventual Guvern non-PSD rezultat în urma adoptării unei moțiuni de cenzură, dar îl va susține în Parlament, a declarat la RFI Romania președintele USR, Dan Barna. El pledează pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate după scrutinul prezidențial de la sfârșitul acestui an.

Dacă Executivul Dăncilă ar fi demis în urma unei moțiuni de cenzură, iar președintele ar desemna un premier care va căuta o majoritate în Parlament, Alianța USR-PLUS ar face parte din Guvernul care ar rezulta? ”Categoric, nu. Este un principiu pe care îl avem la USR. Practic, alegerile anticipate sunt soluția morală, corectă, pentru că orice Guvern s-ar crea acum după plecarea Guvernului Dăncilă, nu va putea funcționa la modul real pentru o Românie europeană, cu această majoritate parlamentară, care nu mai este legitimă. Și atunci, Guvernul care ar putea să vină, un Guvern non-PSD din toate celelalte partide, USR nu va face parte din el, dar suntem dispuși să-l susținem în Parlament, despre asta vorbim, despre cum se creează o majoritate alternativă, să-l susținem în Parlament, atâta timp cât un astfel de Guvern ar avea în program trei-patru priorități, care pentru noi sunt explicite: fără penali în funcții publice, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, repararea efectelor OUG 114, care efectiv alungă companiile din țară și pensiile speciale, eventual”, spune Dan Barna.

Cum și când s-ar putea declanșa alegeri anticipate în România

Atenționat că alegerile anticipate sunt un scenariu greu de realizat în România, liderul USR a răspuns: ”E adevărat, Constituția nu e generoasă cu acest instrument, dar am putea avea aceste alegeri anticipate odată cu alegerile locale, pentru că într-adevăr, acum pe termen scurt e dificil, e imposibil de organizat, pentru că e prevederea aceea care spune că nu se pot face anticipate cu șase luni înainte de alegerile prezidențiale, dar am putea să le facem imediat după prezidențiale, să începem procesul”.

Codrin Ștefănescu, mazilit. Cine vine în locul lui Dăncilă

La remarca RFI că nu sunt îndeplinite condițiile pentru organizarea de alegeri anticipate, Dan Barna a precizat: ”Ideea este că dacă se creează o majoritate alternativă non-PSD, care să susțină un alt Guvern decât Guvernul Dăncilă, putem agrea și un pact prin care să decidem că mergem spre anticipate, pentru a căpăta legitimitate populară. Și atunci s-ar putea îndeplini și condițiile, adică acea majoritate care ar susține Guvernul alternativ să-și asume și că va respinge următoarele două propuneri de premier, pentru a se îndeplini condițiile pentru anticipate. Dacă există voință politică, evident că se poate”.

Mai multe articole despre:
alegeri anticipate USR Dan Barna