MENIU

TVR amână difuzarea unui interviu cu Dacian Cioloş. Care este justificarea

Dacian Cioloş, interzis la TVR! Premierul trebuia să apară duminică la emisiunea Viaţa Satului, cu un interviu înregistrat miercuri, dar acesta n-a mai fost difuzat pe motiv că suntem în campanie electorală, iar imaginea lui Cioloş este asociată cu cea a PNL. În 2014, a fost difuzat un interviu cu Victor Ponta la aceeaşi emisiune, în plină campanie electorală, deşi fostul premier era CANDIDAT la Preşedinţie. 

Interviul de la emisiunea Viaţa Satului trebuia difuzat astăzi, la 10 şi 45 de minute. În locul emisiunii, TVR a transmis un comunicat de presă.

"Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloș emisiunii Viața Satului. Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naște din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că Premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie și ar fi incorect", precizează TVR într-un comunicat.

De ce face postul public acest anunţ acum, deşi campania electorală a început de mai bine de două săptămâni, iar interviul nu a fost spontan, ci anunţat oficial în programul lui Cioloş încă de joi? Răspunsul apare tot în comunicatul TVR: "Faptul că anunțăm această reprogramare acum, nu face decât să confirme că a fost o decizie luată după analizarea tuturor aspectelor (...)", argumentează postul public. Oficialii TVR mai spun că, pentru a menţine un echilibru, vor propune PNL - partid asociat cu imaginea lui Cioloș - să difuzeze interviul cu premierul pe spaţiul electoral alocat partidului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat să comenteze situaţia, motivând că este vorba despre o decizie editorială a postului public. Surse din Palatul Victoria au declarat însă, pentru Realitatea Tv, că interviul a fost solicitat de TVR şi înregistrat miercuri, iar Guvernul a fost anunţat abia sâmbătă seara că interviul nu va fi difuzat. În legătură cu posibilitatea difuzării pe spaţiul electoral al PNL, aceleaşi surse au precizat că premierul nu va accepta această variantă, având în vedere că interviul acordat emisiunii Viaţa Satului nu este unul politic, ci conţine doar informaţii utile pentru fermieri.

Culmea este că, în 2014, a fost difuzat un interviu cu Victor Ponta la emisiunea Viaţa Satului, în plină campanie electorală, deşi fostul premier era CANDIDAT la Preşedinţie. Campania începuse la 3 octombrie 2014, iar interviul a fost difuzat în 26 octombrie, cu o săptămână înainte de primul tur.

Administraţia prezidenţială a reacţionat prin vocea consilierului Andrei Muraru, fost membru în conducerea TVR.

"Domnul Ponta refuzase să participe la vreo dezbatere electorală la TVR, dar atașat de ”Viața satului”, nu a putut ceda ispitei de a aduna o mică recoltă de voturi. CNA a decis la câteva luni distanță că nu era nici o încălcare a legii. Diferența fundamentală față de episodul din 2014 este că premierul nu reprezintă nici un partid și nu candidează", a scris Andrei Muraru pe internet.