MENIU

Tudorel Toader, audiat cu scandal: ”Din 4458 deținuți eliberați, au revenit în penitenciar 42”

Ministrul propus pentru Justiție, Tudorel Toader, a fost audiat în comisiile reunite juridice ale Camerei și Senatului. Acesta a anunțat că, dintr-un total de 4458 de deținuți eliberați, atât prin legea recursului compensatoriu, cât și prin decizii ale judecătorului privind eliberare condiționată, doar 42 s-au întors în pentenciare. Pe de altă parte, și această audiere a fost marcată de scandal. Palamentarii Opoziției au reproșat că nu pot pune întrebări. Daniel Fenechiu a țipat la Eugen Nicolicea, reproșându-i modul în care conduce ședința. În replică, Nicolicea a i-a spus: ”Puneți întrebări după ce vă liniștiți”. În schimb, Toader a spus că nu îl incomodează nicio întrebare și că poate răspunde tuturor până diseară.

Update 14.55 A fost validat și Tudorel Toader pentru funcție. 43 de voturi "pentru", 16 "împotrivă".

Update 14.40 Referitor la Legea Grațierii, Toader a transmis că de acum Parlamentul trebuie să îi stabiliească parcursul: ”Proiectul pentru grațiere a ieșit din curtea MJ, iar dvs sunteți camera Decizională”, a spus Toader.

Update 14.36 După ce Eugen Nicolicea și Alina Gorghiu s-au certat pe seama intrebarilor, Tudorel Toader a spus: Nicio întrebare nu imi este incomodă. Vă răspund la toate pana diseara”

Acesta a mai adus în discuție și cartierul Justiției, spunând că MJ a luat de la Cadastru datele tehnice.

Despre deciziile CEDO: ”CEDO nu poate cere Romaniei ca in 6 luni de la ramanerea defintiva a hotararii sa prezentam masurile luate pentru penitenciare”. Este absurd ca cineva să creadă că în 6 luni poți construi 2 penitenciare.  Viitorul este al măsuilor altenative cum ar fi brățara electronică.

”Avem 1 200 de detinuti care au fost eliberati in baza legii. Au beneficiat 4 458 de detinuti, prin care un sfert de eliberare condiționată de judecător! Stiti cati au revenit? Din 4458 au revenit 42.  42 care inseamna mai putin de 1%, iar recidiva a scazut sub 40%”, a mai sous Toader.

Tudorel Toader a spus că dacă va fi validat, își propune continuare a ceea ce a început ”Ce ne propunem? Ne propunem continuarea, derularea a ceea ce s-a început”.

”Stimați participanți, sunt foarte onorat de faptul ca actuala coalitie m-a învestit cu aceasta onoare de a candida pentru aceasta demnitate. Ce mă recomanda pentru a accede la demnitate de ministru al Justitiei? Stiu ca aveti cv-ul meu, in mare parte ma cunoasteti, ne cunoastem. Dar vorbim de mandatul meu de un an  în fruntea Ministerului, cei 10 ani de la CCR, functia de rector, poate experienta de 15 ani ca avocat, poate cei 4 ani ca procuror. MJ este un minister care participa la rezolvarea problemelor juridice din toate  sectoarele”, a spus Toader. 

Mai multe articole despre:
tudorel toader masuro minister Justitie masuri