MENIU

Traian Băsescu: Rusia are un singur interes cu Republica Moldova - federalizarea

Traian Basescu

Traian Băsescu a reacţionat după ce Klaus Iohannis a emis primul mesaj după evenimentele de la Chișinău, unde două guverne se luptă pentru controlul țării. 

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat forțele politice de la Chișinău să respecte democrația și statul de drept.

"Poziţia SUA, a UE, a Federaţiei Ruse şi a României au fost similare. Am sunat la comisarul Hahn, care răspunde de extindere şi parteneriat. L-am informat că suntem la repetarea fenomenului de la primăria Capitalei. L-am rugat să analizeze posibilitatea de o poziţie mai apropiată către un Guvern care este pro-european. Romania cred că trebuia să fie prima ţară care să salute Guvernul pro-european condus de Maia Sandu.

Putea să fie ambasadorul nostru acolo. Noi greşim fundamental că ne pitim, ne ascundem interesul. Am spus-o de multe orică că obiectivul meu şi al României pe termen lung trebuie să fie reunificarea. Ne acuzau că invadăm UE cu cetăţeni din afara UE la locurile de muncă. De ce ne pitim şi ambasadorul nostru n-a fost şi el la Parlament la votul pentru instalarea noului Guvern? La Chişinău lucrurile s-au petrecut la nivel de ambasador. Miza Rusiei este federalizarea, pe care vor s-o utilizeze în Moldova ca exemplu pentru Ucraina.

Eu cred că lucrurile sunt mai simple: aici, Rusia are un singur interes: federalizarea. În regiune, ei n-au mai reuşit aşa ceva. România a investit enorm, era un moment acum să afirme fără echivoc că susţine şi recunoaşte un Guvern pro-european", a spus Traian Băsescu la Realitatea TV.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu federalizarea