MENIU

Tot mai mulți lideri PNL din teritoriu sunt revoltați de acțiunile taberei Cîțu. Orban acuză practici staliniste

Ludovic Orban și Florin Cîțu

Se amplifică scandalurile în teritoriu între susținătorii lui Florin Cîțu și cei ai lui Ludovic Orban pentru funcția de președinte al partidului, la congresul din septembrie. Cei aflați în tabăra actualului președinte se plâng că sunt marginalizați sau chiar înlăturați brutal, cum a reclamat primarul municipiului Lugoj. De altfel, Ludovic Orban a calificat incidentul din organizația de Timiș drept o practică stalinistă. Un alt vechi liberal, fostul primar din Alba Iulia, europarlamentarul Mircea Hava, s-a declarat consternat de o declarație a lui Citu despre rolul primarilor. 

Primarul municipiului Lugoj, Claudiu Buciu, a fost demis din funcţia de preşedinte al PNL Lugoj, după ce a anunţat că nu vrea să organizeze alegeri la nivelul filialei, pentru că este nemulţumit de numărul de delegaţi selectaţi pentru a participa la conferinţa judeţeană.

"PNL Timiş a arătat că desconsideră în primul rând comunitatea noastră. Faptul că ni s-au retras nişte funcţii politice, în contextul actual, ne onorează. Rămânem dedicaţi administraţiei locale dar şi adevăraţi liberali. Ştim ce valori avem de apărat", a scris Claudiu Buciu. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, joi, că este „absolut revoltător” ceea ce se întâmplă la organizația PNL Timiș, susținând că „acolo sunt epurări de tip stalinist”.

"Au fost suspendaţi din funcţie aproape 20 de membri ai PNL, membri importanţi, membri care au participat la toate campaniile, membri care au contribuit la toate rezultatele bune care au fost obţinute la nivelul judeţului Timiş", a afirmat Orban.

Jurnalistul Mihai Belu, coordonatorul site-ului adevarulzilei.net, susține că bătălia de la Timiș ar putea fi și o modalitate prin care un apropiat al premierului, Alina Gorghiu, ar dori să-și asigure controlul în organizația județeană. 

Ludovic Orban l-a criticat pe Florin Cîţu și pentru afirmația că primarii sunt „doar vehicule” în campaniile electorale. Liderul PNL a punctat că șeful Guvernului a dat o declarație „total neinspirată”. Asta, în contextul în care în România există principiul autonomiei locale. 

Și europarlamentarul Mircea Hava, fost primar PNL în Alba Iulia timp de 24 de ani, a reacționat ironic. "Cele mai importante victorii politice ale PNL au fost aduse de către primari. Eu sper, sincer, ca domnul Cîţu să fi scăpat "porumbelul", a afirmat Hava.