MENIU

Toni Greblă nu și-a dat demisia de la CCR. Zegrean: Greblă spune că acuzațiile nu sunt adevărate

CCR a decis că nu i se poate cere demisia lui Toni Greblă și nici nu poate fi sancționat disciplinar. Greblă a decis, în schimb, să intre în concediu legal de  odihnă, pentru 35 de zile, începând de mâine.

Preşedintele Curţii Consituţionale (CC), Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că judecătorul CC Toni Greblă nu doreşte să îşi dea demisia pentru că, spune acesta din urmă, acuzaţiile care i-au fost aduse în spaţiul public nu sunt adevărate.

"Nu vrea să îşi dea demisia pentru că, spune dumnealui, acuzaţiile care au fost făcute publice nu sunt adevărate şi nu sunt de natură a-i atrage o condamnare. Nu va mai participa la activitatea de judcată pe perioada aceasta", a spus Zegrean, în legătură cu decizia lui Toni Greblă, cercetat penal pentru fapte de corupţie, de a-şi lua concediu.

Preşedintele CC a explicat că, legal, "judecătorii au 35 de zile lucrătoare concediu legal". "Va intra în concediu mâine dimineaţă", a precizat Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a adăugat că o modalitate prin care se poate stabili incompatibilitatea lui Toni Greblă ar fi existanţa unui act de la Registrul Comerţului, din care să rezulte că judecătorul are activităţi comerciale.

În ziua de 26 ianuarie 2015, Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit pentru a lua act de declaraţia domnului judecător Toni GREBLĂ comunicată Preşedintelui Curţii Constituţionale, domnul Augustin ZEGREAN, în temeiul art. 64 lit. d) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

În declaraţia pe propria răspundere, domnul Toni GREBLĂ a afirmat că nu a desfăşurat şi nu desfăşoară activităţi care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecător al Curţii Constituţionale pe care îl exercită în prezent. Având în vedere cele declarate, Plenul Curţii Constituţionale a decis că nu sunt incidente dispoziţiile art. 62 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a instanţei constituţionale, potrivit cărora „Judecătorii Curţii Constituţionale răspund disciplinar pentru încălcarea, cu vinovăţie, a dispoziţiilor art. 64 din Legea nr. 47/1992, republicată”, astfel că, împotriva domnului judecător Toni GREBLĂ nu poate fi pornită o acţiune disciplinară. Ţinând seama de faptul că demisia este un act juridic unilateral, Plenul Curţii Constituţionale nu poate impune unui membru al instanţei constituţionale luarea unei astfel de decizii.

În acest context, domnul judecător Toni GREBLĂ a anunţat că, începând cu data de 27 ianuarie 2015, va intra în concediu legal de odihnă, se arată în comunicatul CCR.