MENIU

Toader a anunțat Comisia Europeană că dă ordonanța care deschide ușile pușcăriilor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îi transmite o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca răspuns la scrisoarea trimsă de acesta către premierul Viorica Dăncilă.

Tudorel Toader îi explică lui Frans Timmermans că în ultimele luni avem 2 decizii ale Curții Constituționale care au condamnat protocoalele secrete, dar și o decizie în urma căreia Guvernul a decis să dea o Ordonanță de Urgență privitoare la posibilitatea recursului în anulare, ca urmare a erorilor înregistrate la ICCJ, în ceea ce privește completurile de 5 judecători.

Scrisoarea lui Tudorel Toader vine ca urmare a faptului că  Frans Timmermans, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă legată de o posibilă ordonanţă de urgenţă care să introducă recursul în anulare. El şi-a exprimat îngrijorarea şi a solicitat clarificări cu privire la anumite chestiuni.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană urmăreşte ”îndeaproape” discuţia din România cu privire la o eventuală ordonanţă de urgenţă privind apelurile extraordinare pentru cauze penale în urma celor hotărâri recente ale Curţii Constituţionale.

”Comisia a luat act deja de prima hotărâre - completul de cinci judecători (8 noiembrie) - în ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (CVM). Vă reamintesc că preşedintele Juncker a fost clar în problema unei eventuale amnistii în timpul recentei sale vizite la Bucureşti. Aşa cum a spus Comisia în repetate rânduri, este esenţial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice paşi înapoi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.