MENIU

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a sosit, astăzi, în România, aflându-se într-o vizită oficială care va dura două zile. Nicolae Timofti a fost primit în această dimineaţă de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. După ce va discuta cu şeful statului, Timofti se va întâlni şi cu premierul Dacian Cioloş, dar și cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, precum și cu alte oficialități de la București, potrivit Realitatea TV.

UPDATE:10,32 Ceremonia de primire a președintelui Republicii Moldova a început. Se intonează cele două imnuri și după finalizarea protocolului, cei doi oficiali vor avea și o discuție, a transmis corespondentul Realitatea TV.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate subiecte privind relațiile bilaterale, agenda europeană a Republicii Moldova, precum și colaborarea în plan economic, politic și social dintre cele două state.

De asemenea, președintele Timofti urmează să înmâneze, cu ocazia acestei vizite, distincțiile oferite anterior președintelui Klaus Iohannis, secretarului de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, și actorului Florin Piersic.

În luna ianuarie, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, anunţa că a acceptat invitaţia lansată de omologul său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România. Cei doi preşedinţi au discutat, la acel moment, la telefon despre situaţia politică din Republica Moldova, potrivit Adevărul.
 
„Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a purtat pe 21 ianuarie a.c. o convorbire telefonică cu preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. În cadrul discuţiei, au fost abordate relaţiile bilaterale moldo-române şi situaţia social-politică din Republica Moldova. Preşedintele Iohannis a notat faptul că, prin învestirea noului Guvern în Republica Moldova s-a făcut un pas important în depăşirea crizei politice şi în ideea implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană“, se arăta într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Chişinău.

Vizita preşedintelui Republicii Moldova are loc la scurt timp după ce premierul Pavel Filip a discutat la Bucureşti cu oficialii români. Ţara noastră le-a transmis deja autorităţilor de la Chișinău că vor primi un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro, dar doar în anumite condiţii.

Printre altele, oficialii români le cer moldovenilor să numească un nou guvernator al Băncii Centrale şi să facă demersuri pentru a ajunge la o înţelegere cu FMI.

Nicolae Timofti îşi va încheia anul acesta mandatul din fruntea ţării.

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis Nicolae Timofti