MENIU

Teza de doctorat a lui Victor Ponta, retrimisă de Universitatea Bucureşti la Ministerul Educaţiei

Universitatea din Bucureşti (UB) a trimis către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice o copie după teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta, informează Realitatea TV. Aceasta urmează să fie analizată de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Cererea de retrimitere a copiei tezei de doctorat a lui Victor Ponta a venit din partea Ministerului Educaţiei, care a demarat luni, 9 mai, procedura de analiză a tezelor de doctorat unde au existat sesizări privind suspiciuni de plagiat:  în cazurile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă. În maximum 45 de zile, aceştia ar putea rămâne fără titlul de doctor.

Universitatea din Bucureşti ma trimis, până în prezent, cinci solicitări de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta.

"Pare o istorie fără sfârşit. Este evident că sunt interese, dar şi imperfecţiuni ale cadrului legislativ, care produc această situaţie. Numai în ultimele săptămâni am observat iniţiative contradictorii, atât ale Ministerului Educaţiei, cât şi ale celor două Camere ale Parlamentului. Trebuie salutată iniţiativa Ministerului, dar nu ştiu cât efect... Universitatea noastră a retrimis - situaţia e uşor penibilă - a nu ştiu câta oară documentele care au stat la baza verdictului pe care l-am dat atunci, în 2012, şi anume de plagiat. Universitatea nu a făcut decât să repete ceea ce a mai făcut", a explicat Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, pentru Realitatea TV.

"În acelaşi timp însă, cadrul legislativ se schimbă ameţitor. Noi nu ştim ce au hotărât ieri (9 mai, n. red) senatorii, dar ştim ce au modificat colegii lor deputaţi înaintea lor. Practic, la această oră, toată chestiunea cu retragerea titlului de doctor ar trebui văzută în condiţiile celor mai recente modificări făcute de senatori, ieri. Problema e de ce Legea Educaţiei, Legea 1/2011, a ajuns în 2016 un teren de dispută între elemente ale guvernării şi ale politicului, lege care azi e  de nerecunoscut. Nu cred că există cineva care poate spune exact care e scopul Legii Educaţiei azi. S-au produs atâtea modificări în ultima vreme, încât membrii comunităţii academice sunt cel puţin contrariaţi. Uităm un lucru esenţial: Legea Educaţiei prevedea procedura de retragere a titlului. Faptul că nu s-a întâmplat lucrul acesta este exclusiv din cauza factorului politic, nu mai e niciun secret", a adăugat el.

Potrivit Mediafax, Ministerul Educaţiei a solicitat Bibliotecii Naţionale, să pună la dispoziţia CNADCU copii ale tezelor de doctorat vizate şi, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a îndreptat către universităţi. Este vorba de Universitatea din Bucureşti, Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", Academia de Poliţie "Al. I Cuza" şi la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", care au primit solicitări în acest sens. La rândul său, Ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de susţinere a tezei pentru fiecare persoană în parte.

Potrivit sursei citate, în paralel cu analiza universităţilor, comisiile de analiza CNATDCU îşi vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odată stabilit de CNATDCU că este vorba de o teză de doctorat plagiată, reprezentanţii instituţiei vor înainta ministrului Educaţiei decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui să o semneze. Toată procedura aceasta va avea un final în maximum 45 de zile.