MENIU

Tensiuni între Arabia Saudită şi Iran. Avertismentul experţilor: Un conflict militar, direct posibil

Şeicul Nimr al-Nimr

Arabia Saudită a anunţat că a decis să-şi întrerupă relaţiile diplomatice cu Iranul, în urma atacării Ambasadei saudite din Teheran de către manifestanţi care protestau faţă de execuţia şeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit, decizie care ar putea contribui la apariţia unui conflict militar în zonă, potrivit unui expert citat de CNN,  scrie Mediafax.

Într-o conferinţă de presă, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir a precizat că ţara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene şi administraţiilor care-i sunt ataşate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore.

Arabia Saudită este hotărâtă să nu lase Iranul să-i slăbească securitatea naţională, a subliniat ministrul saudit.

 Ambasada Arabiei Saudite în Iran, incendiată de protestatari

Manifestanţi iranieni au invadat Ambasada saudită din Teheran în noaptea de sâmbătă spre duminică, după execuţia în regatul wahhabit a 47 de condamnaţi, între care şi un demnitar şiit. Manifestanţi s-au adunat în faţa porţilor ambasadei în semn de protest faţă de execuţia şeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit. Ei au reuşit să pătrundă în incintă şi au început să o incendieze, după care au fost alungaţi de poliţie, potrivit agenţiei iraniene de presă Isna. "Acum ajunge" O sursă la curent cu poziţia Guvernului saudit a anunţat că Executivul de la Riyadh a decis să ignore nemulţumirea pe care această ruptură a relaţiilor diplomatice riscă să o provoace în cadrul administraţiei americane. Poziţia Arabiei Saudite faţă de Iran este "acum ajunge", a precizat această sursă. "Teheranul nu încetează să râdă iar şi iar de Occident. Ei susţin terorismul şi lansează rachete balistice, iar nimeni nu face nimic în acest sens", a adăugat sursa citată. "Saudiţilor nu le pasă dacă provoacă furia Casei Albe" a mai spus sursa citată.

Situaţia este extrem de periculoasă

Mai mulţi experţi în Orientul Mijlociu susţin că situaţia în zonă este una extrem de gravă şi că în următoarele săptămâni sau luni lucrurile ar putea degenera. "Acest conflict este aprig discutat în lumea arabă. Cele două naţiuni deja s-au situat pe poziţii adverse în conflicte precum Siria, Irak, Yemen, Bahrain sau Liban. Acum, întrebarea este cât de mult vor degenera lucrurile. Situaţia este extrem de volatilă între aceste state puternice din Golf, Arabia Saudită - dominată de suniţi, şi Iran - dominat de şiiţi. Este un război al cuvintelor. Este şi un război prin intermediari.... Lucrurile ar putea deveni extrem de urâte şi de periculoase în următoarele săptămâni sau luni", a declarat Fawaz Gerges, şeful catedrei privind studierea Orientului Mijlociu la London School of Economics. La rândul său, general-locotenentul Mark Hertling, analist militar pentru CNN, consideră că acest conflict se dezvoltă foarte repede. "Este posibil un conflict militar direct între Arabia Saudită şi Iran", crede Mark Hertling

Mai multe articole despre:
Iran numire tensiuni Arabia Saudită Teheran măsură