MENIU

Tăriceanu, reacţie după ce România a blocat declaraţia UE privind mutarea Ambasadei SUA în Israel

Calin Popescu Tăriceanu 

Călin Popescu Tăriceanu crede că este regretabil că în UE nu există consens în mesajele faţă de statutul Ierusalimului. Acesta este răspunsul lui Tăriceanu, după ce România a blocat declaraţia UE de interzicere a mutării Ambasadei  SUA, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus sâmbătă, referindu-se la o declaraţie comună a UE faţă de statutul Ierusalimului, că lipsa unui consens este regretabilă şi că, într-o Europa "cu mai multe viteze", era de aşteptat ca acţiunile externe ale Uniunii să fie pe această linie.

"Ieri, 11 mai, cele 28 de state membre nu au avut o poziție unanimă pentru aprobarea unei declarații a Uniunii Europene cu privire la reiterarea unui set de mesaje comune față de statutul Ierusalimului. Acordul Cehiei, Ungariei și României nu a putut fi obținut pentru publicarea ei cu ocazia inaugurării ambasadei SUA în acest oraș simbol.

Este regretabil că la nivelul UE nu există consens referitor la acțiunea externă în anumite dosare sensibile de mare actualitate. Trebuie să știm, după 11 ani de la aderarea noastră la UE: consensul nu e un dat, de natură să niveleze automat interesele fiecărei părți, el nu vine de la sine chiar și atunci când opiniile sunt convergente. El trebuie mai degrabă construit, prin abordări coezive, care iau în considerare o paletă mai largă a intereselor membrilor care întâmpină dificultăți în a se ralia unor anumite formulări, în anumite momente de acțiune.

Nu ne putem aștepta ca într-o Uniune în care se discută din ce în ce mai intens despre formalizarea unei Europe cu mai multe viteze, să nu existe și rezultante „cu mai multe viteze”, inclusiv în acțiunea externă. Exemplul cel mai concludent pentru România este aderarea la Schengen, un proces tehnic pe care l-am îndeplinit dar care, din pricina poziției inflexibile a unor state membre, a dobândit valențe politice, ținte suplimentare și a fost transformat într-o barieră pentru integrarea noastră deplină în UE", a scris   Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook. 

 România a blocat în UE condamnarea mutării ambasadei SUA la Ierusalim. MAE explică de ce