MENIU

Tăriceanu: Naţiunea noastră, profund civică dacă abandonăm practica denunţului la Parchet, Bruxelles

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că naţiunea română ar putea deveni profund europeană şi civică dacă s-ar abandona practica reciprocă a denunţului la Parchet, la Bruxelles şi la Washington, dar şi violenţa în atitudine şi limbaj şi incriminarea adversarului.


"Cred că în politica noastră externă ar trebui să ne ordonăm în toate acţiunile după principiul suveranităţii naţionale, ceea ce nu înseamnă că vom deveni toţi naţionalişti şi tradiţionalişti, patrioţi în sens populist şi declamator, dimpotrivă. Ca liberal, am convingerea că naţiunea noastră ar putea fi profund europeană şi ca atare eminamente civică, dacă vom abandona practica reciprocă a denunţului, a denunţului la Parchet, la Bruxelles şi la Washington, dacă vom renunţa la violenţa în atitudine şi de limbaj, la incriminarea adversarului, la arătatul cu degetul către celălalt. A sosit timpul să ne purtăm ca o naţiune de cetăţeni liberi şi egali, legaţi unii de ceilalţi, nu de mitologii şi de ideologii, ci de credinţa comună în democraţia liberală, în constituţionalism, în reprezentarea politică în libera iniţiativă şi în domnia legii", a spus Tăriceanu, la Reuniunea anuală a diplomaţiei române, citat de agerpres.ro.

Totodată, acesta a mai susținut că puterea unei naţiuni în relaţiile internaţionale nu se măsoară numai economic şi militar.

"În vacarmul internaţional al violenţei nici măcar nu mai ştim cum se măsoară influenţa unei ţări anume, în niciun caz doar după criterii ce ţin exclusiv de strategie, de geopolitică, iar o naţiune capătă dacă nu greutate, măcar o voce ascultată mai ales atunci când dovedeşte că se conduce după principii. A dovedit-o generaţia de români de acum un veac. Generaţia noastră, aşadar, are datoria de a dovedi, în ciuda violenţei armate care ne înconjoară şi a celei de limbaj care locuieşte în mijlocul nostru, că democraţia reprezentativă este adevăratul brand de ţară al naţiunii noastre", a spus Tăriceanu.

Mai multe articole despre:
Tăriceanu