MENIU

Tăriceanu, despre vacanţa lui Dăncilă: Ca premier, nu aveam consultări cu Băsescu pentru interimat

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, referitor la sesizarea lui Klaus Iohannis la CCR asupra unui conflict între premier şi preşedinte, că în perioada cât a fost premier nu s-a consultat cu şeful statutului legat de cine să gestioneze Guvernul, cât timp era în concediu.

"Eu nu văzut decizia prim-ministrului, nu ştiu dacă este desemnat un interimar pentru că în astfel de situaţii eu nu cred că un prim-ministru poate să desemneze un premier interimar. Ceea ce cred că doamna prim-ministru a făcut şi sper să nu greşesc, este o delegare a unor atribuţii limitate pe perioada în care domnia sa este în concediu. Adică rezolvarea problemelor curente care ţin de cabinetul prim-ministrului, nu este vorba de niciun fel de interimar. Nu împărtăşesc sesizarea Curţii de către preşedinte, am această experienţă a experienţei de prim ministru timp de patru ani, în care nu am avut niciodată niciun fel de consultare cu preşedintele în funcţie de la acea dată cu privire persoana care urmează să gestioneze treburile la Guvern pe perioada concediului", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu vineri, în Parlament.

Klaus Iohannis cere, vineri, Curţii Constituţionale să soluţioneze un conflict juridic între premier şi preşedinte, după ce Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile în perioada 6-13 august, preşedintele considerând că premierul trebuie să îşi exercite în permanenţă funcţia sau să anunţe delegarea.

"Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru", se arată în sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
Tăriceanu preşedinte CCR Viorica Dăncilă