MENIU

Tăriceanu atacă statul paralel și la ceremonia de preluare a președinției Consiliului UE

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat la ceremonia de la Ateneul Român că visul fondatorilor UE a fost o Europă fără aroganță și fără state de mâna a doua.

Șeful Senatului a ales să se adreseze în engleză invitaților.

Tăriceanu a mai declarat că deși România este membră UE, ”unele instituții se agață încă de puterea de care se bucurau înainte”.

"Înainte de 1990 obișnuiam să visez la Europa. Atât familia mea și rudele mele m-au învățat ce înseamnă Europa, civilizație și cultură, inițiativă și mai presus libertate. După căderea comunismului, visul la Europa a devenit unul pe care îl puteam spune public. Românii au privind europenitatea lor ca o parte importantă a identității lor naționale. Trebuie să mărturisesc că visul meu la Europa s-a transformat atunci când, ca premier, am contribuit la integrarea României în Uniunea Europeană, în 2007", a declarat acesta.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că sunt însă în România unele instituții ale căror metode sunt "trecute" și "care își păstrează obiceiurile".

"Câteva instituții păstrează metode trecute. Își păstrează obiceiurile. De aceea noi vom arăta și mai mult care sunt aspectele care deranjează și care sunt instituțiile care s-au transformat în spiritul european. Aceste clarificări trebuie lămurite și cu oficialii europeni, statele membre, pentru a îndepărta aceste neînțelegeri asupra vieții sociale din România. Le cer tuturor partidelor să țină cont și să fie atente la ce au spus fondatorii UE acum 7 decenii, să fim o reuniune a statelor care trebuie să fie o comunitate a guvernelor, societăților, bazate pe solidaritate, incredere și respect reciproc", a completat președintele Senatului.

”Sper că în timpul președinției Consiliului UE, autoritățile din țară vor putea să arate ce se întâmpla cu acest paradox Să vedem care sunt instituțiile care încă se agață de trecut, deghizate în instituții europene. Vrem astfel să oferim calitate colegilor europeni ca să lăsam în urmă prejudecățile cu care este privită România”, a declrat Tăriceanu.

Iohannis: România preia un rol de prim-plan în UE. Dăncilă: Calea europeană rămâne alegerea noastră

Mai multe articole despre:
Tăriceanu statul paralel