MENIU

Tăriceanu a găsit soluția conflictului între ministrul Justiției și magistrați

În accepțiunea liderului ALDE, conflictul dintre Tudorel Toader și magistrați are o singură variată de soluționare: la CCR

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, ca răspuns la solicitarea magistraților clujeni de sesizare a Curții Constituționale după OUG pe legile justiției, dacă un astfel de conflict ar exista, acesta ar putea fi rezolvat doar de CCR, nu prin demonstrații de stradă.

”Dacă cineva consideră că există un conflict de natură constituțională între Parlament și altă entitate care are rang constituțional, atunci CCR este chemată să rezolve acest conflict, nici demostrații de stradă sau declarațiile politice. Există formulă de recurs la arbitrajul CCR”, a spus Tăriceanu.

Întrebat, în continuare, de numirile din justiție, liderul ALDE a spus că CSM care este garantul independenței justiției, scoțând elementele politice în afară.

”Actualul președinte a rămas cu impresia că el e cel care trebuie să dea verdictul final. Fiind om politic, nu este bine. Văd o contradicție permanentă între discursul pentru public și atitudinea de raportare la aceste mecanisme care trebuie să vizeze cât mai mult eliminarea factorului politic din procedura de numire în funcțiile înalte”, a spus Tăriceanu.

Reacția liderului ALDE vine după ce judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiției. Astfel, activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, începând de luni, iar cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale).

Una dintre solicitările magistraților este sesizarea Curții Constituționale pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 „pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile”.

Ulterior, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că un conflict de natură constituțională nu poate fi generat prin actul de legiferare.