MENIU

Observator german: Iohannis are nevoie de un alt Guvern. Opoziția ar trebui să critice masiv

<p>Observator german: Iohannis are nevoie de alt Guvern. Opoziția ar trebui să critice masiv</p>

Directorul Fundaţiei Konrad Adenauer în România, Sven Irmer, a declarat, miercuri, în cadrul emisiunii Newsroom, moderată de Denise Rifai, că "România are nevoie de o Opoziție puternică", care să critice masiv și care "să nu să aștepte să o împingă premierul", în contextul în care oamenii au arătat clar, la alegerile din noiembrie 2014, că vor o alternativă și "un nou început pentru România". Totodată, Sven Irmer consideră că președintele Klaus Iohannis are nevoie de un alt Guvern, pentru a putea să își implementeze planul de țară. Pe de altă parte, Sven Irmer a afirmat că nu vede o structură în reforma fiscală și nici progrese în spitale sau în sfera infrastructurii, adăugând faptul că sistemul educațional reprezintă un punct unde trebuie investit, iar el nu vede această investiție.

Potrivit lui Sven Irmer, fundația Konrad Adenauer lucrează cu "PPE, cu PNL, cu PMP, dar și cu UDMR, cu toate partidele care sunt în Parlament, în contextul unei educații politice, de care fundația este responsabilă în relația cu partidele de dreapta din România".

"Este un semnal frumos că există o colaborare între învingător și învins. Este un semn bun pentru ceva normalitate, în România, și nu pentru certuri, în continuare. Atât premierul, cât și președintele lucrează, în primul rând, pentru țară. Văd că lucrurile se normalizează. Sper că o sa rămână așa, chiar dacă pentru cei învinși e puțin mai greu decât pentru câștigătorii ultimilor alegeri", a afirmat Sven Irmer.

În acest sens, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer în România a subliniat că i se pare ciudat că un premier, referindu-se la Victor Ponta, "a spus că Opoziția trebuie să fie mai vie", adăugând faptul că o astfel de situație nu a fost întâlnită în Germania. Nu în ultimul rând, Sven Irmer a evidențiat faptul că nu vede reformele cu care Guvernul Ponta se laudă.

"Părerea mea personală este că România are nevoie de o Opoziție puternică, oamenii vor alternative, de aceea există sau a fost o diferență atât de mare cu care a câștigat președintele, pentru că oamenii vor o alternativă, un nou început pentru România. Opoziția ar trebui să critice masiv, să nu aștepte să o împingă premierul. O asemenea situație nu a avut loc, în Germania, pentru că, în mod normal, propunem pentru președinție oameni care nu mai sunt activi, în viața politică, și care reușesc să ajungă la toate straturile sociale, pentru că președintele trebuie să îi unească pe oameni. Președintele are și o altă funcție, una reprezentativă, alta decât cea din România. Doresc o Opoziție cu o voce puternică, în această țară. Nu s-a întâmplat, în Germania, ca un șef de Guvern să își dorească să existe o Opoziție, dar sigur că, în spatele acestor lucruri, stă un anumit calcul politic. Sigur că Victor Ponta încearcă să slăbească Opoziția cu asemenea afirmații, pentru că știe că Opoziția este în proces de reașezare și ar putea fi un prim semn că există o teamă de Opoziție și de ce ar putea să urmeze, pentru că succesul pe care l-am văzut, în ultimii doi ani, nu a existat, o spun ca observator străin. Nu văd o structură în reforma fiscală, nu văd progrese în spitale sau în sfera infrastructurii și dacă eu nu le văd, ca observator străin, cu siguranță, nici românii nu le văd și sistemul educațional este un punct unde trebuie investit și eu nu văd această investiție (...) Oamenii ar merita ceva mai bun în această țară", a spus Sven Irmer.

În viziunea sa, vor fi posibile reforme fundamentale în România, în funcție de modul în care președintele Klaus Iohannis va reuși să reunească oamenii în jurul său.

"Cred că este un semnal frumos că un reprezentant al unei minorități etnice, în România, a fost ales. Asta arată cât de relaxată este România în abordarea față de minorități, dar este și un semnal bun că este vorba de cineva care a avut succese, pe plan local, și, cu siguranță, apare întrebarea: 'poate fi acest model, care a existat în Sibiu, aplicat la nivelul întregii țări?'. Speranța mea este că da. Semnalele pe care le-am primit, în ultimele 100 de zile, sunt vizibile (...) Este bine că nu fiecare pas este judecat în plan mediatic. Pentru implementarea planului lui Iohannis, va fi nevoie de un alt Guvern și cum se va dezvolta acest lucru, vom vedea în următoarele luni", a mai spus Sven Irmer.

În ceea ce privește relația președintelui român cu cancelarul german, Angela Merkel, Sven Irmer a punctat faptul că este greu de apreciat cum va evolua, pe viitor, însă a precizat că "există o imagine pozitivă, în Germania, a vizitei sale și a discuțiilor pe care le-a purtat acolo" Klaus Iohannis.

"În primul rând, este întotdeauna un avantaj să poți vorbi cu interlocutorul în limba maternă. A fost cazul atunci când președintele s-a întâlnit cu doamna cancelar și asta face, sigur, comunicarea mai simplă. Cum se va dezvolta această relație pe viitor, este greu de spus. Sigur că există o imagine pozitivă, în Germania, a vizitei sale și a discuțiilor pe care le-a purtat acolo (...) Noi nemții suntem de partea României, are o lungă tradiție acest lucru, nu are de-a face doar cu minoritatea germană. Încă de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 avem relații strânse pe plan economic și care trebuie aprofundate. Este vorba despre toate domeniile, nu vorbim numai de aderarea la Schengen. Trebuie să ne concentrăm să facem ambele țări, din ce există, ceva mai bun, să creăm locuri de muncă, să promovăm în zona culturală limba germană", a mai precizat Sven Irmer.

Pe de altă parte, Sven Irmer a ținut să precizeze că "România trebuie să facă mai mult, să existe un proces de consolidare în zona statului de drept".

"Avem, în Germania, o dezbatere despre granițele noastre și despre refugiații care există în Europa. România și Buigaria au două viteze, în ce privește consolidarea la nivel intern. România a făcut mari progrese. Bulgarea e în urmă și trebuie să încercăm să clarificăm cum poate România să profite de progresele pe care le-a făcut", a mai declarat Directorul Fundaţiei Konrad Adenauer în România.