MENIU

Ciolacu și Meleșcanu au atacat la CCR legea bugetului pe anul 2020

Președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, au atacat la Curtea Constituțională bugetul de stat și pe cel al asigurărilor sociale pe anul viitor, înainte ca cele două proiecte să fie adoptate prin procedura angajării răspunderii în Parlament, potrivit unui comunicat transmis de CCR.

Curtea Constituțională a stabilit termenul de 10 ianuarie 2020 pentru ca părțile aflate în conflict să își exprime, în scris, punctul de vedere asupra conținutului conflictelor și a eventualelor căi de soluționare a acestora.

Tot pe masa judecătorilor CCR va ajunge şi un alt proiect pentru care Guvernul Orban îşi asumă răspunderea în Parlament, modificarea Ordonanţei Lăcomiei. Anunţul a fost făcut de liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv.

Liderii PSD au luat decizia ca Marcel Ciolacu, în calitate de șef al Camerei Deputaților să sesizeze CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern cu privire la legea bugetului de stat, transmite Realitatea Plus.

 

UPDATE:  PSD depune moțiune de cenzură, doar dacă vor avea susținere!

Conform sursei citate, PSD nu a exclus varianta depunerii unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban, deși liderul interimar al partidului nu agreează această soluție.

Social-democrații au convenit ca decizia privind moțiunea de cenzură să fie luată după discuții cu alte grupur parlamentare. Opoziția are la dispoziție trei zile după asumarea în Parlament pentru contestarea guvernului prin moțiune.

Mai mulţi lideri social-democraţi au declarat luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că în cadrul reuniunii va fi luată o decizie în ceea ce priveşte depunerea sau nu a unei moţiuni de cenzură după angajarea răspunderii de către Guvern.

"Decizia va fi a CEx când vom depune moţiunea de cenzură. (...) Peste o oră - o oră jumate aflaţi dacă depunem moţiune sau nu", a precizat secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu, într-o declaraţie acordată presei, înaintea şedinţei.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la rândul său, că decizia urmează să fie luată în cadrul CExN, dar a adăugat că, în opinia sa, legea bugetului este una "catastrofală".

"Hotărâm acum la CEx. (...) Nu ştiu, să ne mai uităm pe legea bugetului o dată, pentru că legea bugetului propusă de Orban este o lege catastrofală pentru români", a susţinut Oprișan. 

Mai multe articole despre:
motiune de cenzura buget 2020 guvernul orban