MENIU

Guvernul Cioloș, RESPINS în Parlament - USR a primit doar 8 voturi în plus pentru lista miniștrilor și programul de guvernare

Dacian Cioloș / Inquam Photos - Octav Ganea

Cabinetul și programul de guvernare propuse de premierul desemnat, Dacian Cioloș, nu au primit miercuri votul de încredere al Parlamentului. Astfel, procedura instituirii unui guvern se va relua.  

UPDATE - ora 12:55 Guvernul Cioloș a primit 88 de voturi ”pentru”.

Din totalul de 466 de parlamentari, la vot au fost prezenți 343. Numărul voturilor exprimate a fost de 272 - 88 ”pentru” și 184 ”împotrivă”. Niciun vot nu a fost anulat.

Pentru ca Executivul să fie învestit, era necesară majoritatea voturilor parlamentarilor validaţi - 234 ”pentru”.

După ce Guvernul Cioloș a căzut, președintele Klaus Iohannis trebuie să demareze noi consultări și să desemneze un alt premier care să formeze o majoritate. 
Șeful statului poate dizolva Parlamentul dacă sunt respinse, consecutiv, două propuneri de premier. 

Citește și: ”Marcel Ciolacu: Guvernul Cioloș, o bătaie de joc la adresa românilor! Soluția social-democraților pentru rezolvarea crizei”

Înaintea votului, liderul USR a făcut apel la responsabilitate și solidaritate: 

”Indiferent de rezultatul votului, de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le vom împărți împreună cu cetățenii.
Suntem într-un moment de criză profundă, care nu mai poate fi negată sau ignorată.
Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni, ci pentru a-mi asuma propria vină a superficialității și ignoranței din trecut și ce poate fi făcut de acum înainte.
Pandemia a îndoliat mii de familii. Un sfert de milion de români au fost afectați direct prin pierderea unor persoane dragi. Pandemia nu e o glumă sau o confruntare politică”, a spus Cioloș.

Liderul USR le-a mulțumit personalului medical care ”a ajuns la epuizare fizică și nervoasă”, cadrelor didactice, cetățenilor care ”au pus umărul să astupe găuri sistemice”, voluntarilor, firmelor și persoanelor care au donat bani sau aparatură medicală.

”Tradiția noastră politică a dus de cele mai multe ori la conflicte între instituții și cred că e necesar să începem să construim consens, în ciuda diferențelor de viziune. Politica românească trebuie să depășească tribalismul toxic, astfel încât să putem prelua unii de la ceilalți proiecte valoroase.

Știu că un guvern minoritar nu este o soluție ideală, dar situația este excepțională și, din punctul nostru de vedere, nu există alternativă.

Punctajele de partid sunt bune pentru emisiunile de știri, dar nu pentru oameni care suferă. Usr nu câștigă nimic astăzi, dacă acest guvern va trece.

Vă propun un armistițiu politic pentru a schimba în bine această țară”, a mai spus Cioloș în Parlament.

Printre măsurile propuse în programul de guvernare al USR se numără reducerea TVA de la 19% la 5% și eliminarea accizei, care ar duce la o scădere de circa 30% a facturilor, și introducerea obligativității certificatului verde pentru categoriile de angajați din sectorul public și privat care vin în contact cu publicul.
”Orice ezitare și orice joc politic se traduc în pierderi de vieți omenești. Cetățenii nu au culoare politică”, le-a mai transmis liderul USR parlamentarilor. 

Citește și: ”Marcel Ciolacu face apel la responsabilitate din partea politicienilor înaintea votului pentru Guvernul Dacian Cioloș”

Alexandru Rafila, înaintea votului pentru Guvernul Cioloș: Dacă continuăm cu aceeași oameni, supunem poporul român unui experiment nefericit

Deputatul PSD Alexandru Rafila a anunțat, în Parlament, că social-democrații nu vor vota lista miniștrilor și programul de guvernare propuse de Dacian Cioloș.
Fostul reprezentant al României la OMS i-a acuzat pe cei de la USR-PLUS că au discreditat corpul medical și au încercat politizarea instituțiilor din subordinea Ministerul Sănătății. 

”Îl felicit pe domnul Dacian Cioloș pentru discurs, a fost perfect, ideal, ne duce într-o poziție prin care noi trebuie să credem, un moment, că ceea ce ne-a spus sunt lucruri care ar putea să se întâmple în România.
Toți ne dorim încheierea crizei de sănătate, politică, economică, dar avem în minte lucrurile din trecut. Nu putem merge înainte doar pe baza unui discurs.
Criza din sănătate a afectat România fără precedent în rândul UE. Ministerul Sănătății a fost condus de USR-PLUS. Nepregătirea sistemului de sănătate nu a existat decât în mică măsură.
Ne găsim în situația în care avem 18.000 de cazuri pe zi, peste 500 de decese zilnic și ieri, la audieri, nu și-a asumat responsabilitatea pentru această tragedie. 
Să nu uităm că, atunci când Ministerul Sănătății era condus de Vlad Voiculescu, s-a încercat politizarea instituțiilor din subordinea ministerului și încercarea de a discredita INSP. 

În 2016, când Cioloș ere premier și VoIculescu ministru, s-a încercat în mod repetat discreditarea corpului medical. 
Nu putem reuși să creăm o bază de încredere în România cu oameni care au decredibilizat sistemul de sănătate și corpul medical. 
Domnul Dacian Cioloș a folosit acest discurs pentru a crea o responsabilitate suplimentară către parlamentari. Guvernul, prin reprezentanții prezenți în perioada anterioară în guvernul precedent, au demonstrat că nu pot gestiona o astfel de situație.
Dacă continuăm cu aceeași oameni, supunem poporul român unui experiment nefericit”, a spus social-democratul în Parlament, înaintea votului.

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş au fost audiaţi, marți, în comisiile parlamentare de specialitate. Ei au fost respinși pe bandă rulantă. Singurul ministru care a trecut de comisii cu aviz pozitiv este Cătălin Drulă, propus pentru Ministerul Transporturilor.

Primul aviz negativ în comisia parlamentare l-a primit Tudor Pop, propunerea la Ministerul Tineretului și Sportului. Au urmat, pe rând, Tudor Pop - propus ministru al Tineretului și Sportului, Iulia Popovici - propusă pentru Ministerul Culturii, Nicu Fălcoi - ministru al Apărării, Dan Barna - propus ministru al Internelor, Alin Stoica - propus ca ministru de Interne, Cristian Ghinea - propus ca ministru al Fondurilor Europene, Cristina Prună - propusă ministru al Energiei, Ionuţ Moşteanu, propus la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Claudiu Năsui - propus la Economie, Stelian Ion, propus la Justiție, Dragoș Pîslaru - pentru Finanțe, George Căţean - desemnat la Agricultură, Ioana Mihăilă - la Sănătate, Corina Atanasiu - desemnată la Ministerul Educației.

 

Mai multe articole despre:
dacian ciolos cabinet vot guvern plen parlament