MENIU

Stephen Hawking a fost înmormântat. Numeroase celebrităţi, prezente la funeralii

Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu fizicianului Stephen Hawking, la ceremonia funerară ce a avut loc la Cambridge. În capelă au intrat numai rudele şi prietenii eminentului om de ştiinţă. Numeroase celebrităţi au asistat la slujbă. 

La intrarea sicriului în biserică, mulţimea a izbucnit în aplauze. Iar clopotele au sunat de 76 de ori - o dată pentru fiecare an din viaţă. Printre primii sosiți a fost actorul Eddie Redmayne, care a interpretat rolul lui Hawking în filmul biografic "Teoria Întregului". El a rostit un scurt discurs în memoria fizicianului. Și printre alţii, i s-a alăturat chitaristul Queen Brian May. Drapelele de la Cambridge, unde Hawkins a predat timp de 52 de ani, au fost coborâte în bernă. 

Printre cele 500 de persoane invitate la ceremonie s-au aflat şi directorul executiv al SpaceX, Elon Musk,  şi dramaturgul Alan Bennett. 

Rudele omului de ştiinţă, printre care şi cei trei fii Lucy, Robert şi Tim, au însoţit sicriul în biserică.


Într-un comunicat publicat înaintea ceremoniei de sâmbătă, fiii omului de ştiinţă au spus că au ales să organizeze funeraliile ''în oraşul pe care l-a iubit atât de mult şi care l-a iubit la rândul său''. Robert Hawking, fiul cel mare al astrofizicianului, a ţinut un discurs în memoria tatălui său. Savantul a decedat în somn în data de 14 martie, la vârsta de 76 de ani.

Hawking a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), o boală degenerativă care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile şi l-a făcut dependent de un sintetizator vocal pentru a putea comunica. Fizicianul declarase anul trecut pentru BBC că nu ''sperase niciodată că va ajunge la 75 de ani''.