MENIU

SRI contrazice ministrul de Interne. A informat cu privire la intențiile de deturnare a protestului

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, într-un comunicat transmis în miez de noapte, că a transmis MAI, Jandarmeriei și IGPR, informații despre intenţiile de ”deturnare a acţiunilor publice de protest” din Centrul Capitalei, din seara de 1 februarie. Datele au fost transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, se mai arată în comunicat. Precizările vin după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, că nu a primit de la serviciile de informaţii că la protestele de miercuri ar fi urmat să aibă loc şi violenţe.

"Serviciul Roman de Informații a acționat potrivit competențelor legale, datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice  de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliției Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază și Protecție)", informează SRI.

Instituţia explică faptul că "nu a avut surprize operaţionale" în acest sens, dar subliniază că "nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras". "Dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală", se mai arată în comunicarea Serviciului.

În ultimele ore au avut loc incidente provocate de grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu diverse obiecte contondente, cu torţe şi petarde, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogena.

Trei jandarmi şi doi protestatari au duşi la spital în urma violenţelor. Incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei au început în jurul orei 21.00, fiind provocate de acest grup de 40-50 de persoane, dar şi de un altul, aflat în capătul bulevardului Iancu de Hunedoara, existând informaţii că aceştia ar face parte din galeriile echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid.

Anterior, aproximativ 100 de jandarmi fuseseră grupaţi pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, în apropierea Guvernului, pentru că existau informaţii că în piaţă ar putea ajunge câteva sute de suporteri care au asistat la meciul de handbal masculin Dinamo-Steaua.