MENIU

SECRETELE din jurul morții lui Gheorghe Gheorghiu-Dej: s-a aflat liderul comunist pe LISTA NEAGRĂ a KGB?

Gheorghe Gheorghiu Dej/ Wikipedia

Moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale arhivelor comuniste. Principala ipoteză este presupusa asasinare a acestuia prin iradiere, o crimă care face parte dintr-o serie de epurări comandate direct de la Moscova. Nici până acum nu s-a stabilit dacă acesta a fost pe lista neagră a KGB-ului. 

În cartea "Duplicitarii", istoricul serviciilor secrete, Cristian Troncotă, scria că ipoteza iradierii are un argument greu de combatut: faptul că trei din cei patru ofițeri care-i asigurau garda personală lui Dej au murit de cancer.

Oficial, Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit în patul lui, din cauza naturale.

Chiar dacă acesta se afla într-un moment în care se bucura de popularitate, se pare că la Moscova se complota deja sfârșitul liderului comunist al României. În 1965, acesta i-a spus generalului Pacepa, mai în glumă mai în serios, că l-ar fi otrăvit KGB-ul! Informația ar fi fost confirmată câteva luni mai târziu de Nicolae Ceaușescu, atunci când l-ar fi anunțat pe Pacepa că Dej a fost asasinat de Moscova.

"Rezultatele anchetei privind cauza reală a morții lui Gheorghe Gheorghiu-Dej au fost ținute secrete de Nicolae Ceaușescu", a concluzionat istoricul Cristian Troncotă. Acesta susține că, în caz contrar, noul lider comunist ar fi riscat să fie următoarea victimă a Kremlinului. 

Mai multe articole despre: