MENIU

PSD i-a retras sprijinul politic lui Sorin Grindeanu

Comitetul Executiv al PSD a decis, miercuri, să-i retragă sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. În urma acestei hotărâri, luată în unanimitate, miniștrii au demisionat în masă. Totodată, social-democrații au decis excluderea din PSD a celor care, la cererea lui Grindeanu, vor accepta să facă parte dintr-un posibil viitor Cabinet al său.

PSD a decis să-i retragă sprijinul politc premierului Sorin Grindeanu. 68 dintre social-democrați au votat în favoarea excluderii! În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, membrii Executivului au demisionat în masă. 

Totodată, membrii CExN au votat în tot unanimitate pentru excluderea din PSD a celor care, la cererea lui Grindeanu, vor accepta să facă parte dintr-un potențial viitor Cabinet al său.

Potrivit lui Dragnea, alegerile au fost câștigate de PSD și ALDE și în continuare majoritatea este aici.

"Un prim-ministru este legitim cât timp are sprijinul politic al formațiunilor care l-au votat. În acest moment, PSD și ALDE, care l-au propus prim-ministru, au acordat sprijin politic și l-au votat în Parlament, au retras acest sprijin", a precizat Dragnea, într-o conferință de presă, la finalul CExN al PSD.

UPDATE 20.53. Premierul Sorin Grindeanu a părăsit ședința PSD. Acesta a refuzat sa facă declarații. A spus că va face declarații de la Guvern adăugând: ”Nu a existat niciun vot. Aștept decizia partidului la Guvern”.

Update 20.20. Mihai Fifor a ieșit din sală și a spus că ședința nu s-a reluat încă. 

Update 19.40: Liderii PSD au luat o pauză. Anunțul a fost făcut de către Gabriela Firea, care a ieșit din sală. Potrivit unor surse, Grindeanu a spus în ședință că nu demisionează.

Update 19.20. Un lider de filială județeană, prezent la ședință, a declarat că până acum PSD nu a cerut demisia miniștrilor și nici nu a anunțat cu retragerea sprijinului politic pentru Guvern. Potrivit unor surse, Viorel Ștefan a avut o dispută cu Darius Vâlcov, în ședință.

Update 18.20 Același surse anunță că ALDE a votat pentru retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.

Update 18.02. Potrivit unor surse din ședință, mai mulți miniștri au demisionat la cererea conducerii partidului, dar unii dintre ei au refuzat să o facă, mai exact, trei dintre ei. Printre ei: Tudorel Toader, ministrul Justiției, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, și Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor, apropiat de Sorin Grindeanu.

Update 17.02. Un lider PSD care participă la ședință a declarat pentru realitatea.net că la această oră se citește raportul de evaluare pentru întreg Guvernul, iar Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea ascultă. Aceeași sursă a mai menționat că miniștrii nu și-au depus demisiile. Raportul este citit de Darius Vâlcov.

Update 16.15 Liviu Dragnea a venit la ședință la 16.03, spunând, în fața presei: Mie nu mi-a fost ușor să discut public despre această problemă. Eu nu am cerut demisia nimănui. Nici premierului, nici miniștrilor.

"Avem un CEx unde se va analiza un raport de evaluare la care s-a lucrat o perioadă. Va fi în special o analiză a cifrelor, a stadiului de implementare a acestui program de guvernare. Nu este un Comitet Executiv Național făcut pentru cineva sau făcut împotriva cuiva. Deciziile care se vor lua la CEx se vor lua democratic și vor fi făcute publice", a precizat Dragnea, înaintea reuniunii.

El a mai spus că întârzierile înregistrate în aplicarea programului de guvernare trebuie făcute publice întrucât guvernarea trebuie să fie transparentă.

"Eu le-am spus colegilor mei că acest raport de evaluare va fi făcut public. Sunt unii colegi care de bună credință mi-au spus că poate nu e bine să facem asta, dar îmi asum, pentru că noi nu trebuie să guvernăm pe ascuns, guvernăm pentru oameni. Trebuie să fie o guvernare total transparentă. Întârzierile de astăzi trebuie să fie știute de toată lumea și trebuie să propunem ulterior acestui CEx care sunt măsurile pentru a recupera rapid aceste întârzieri, pentru a face modificările necesare care vor reieși în urma acestei discuții în Comitetul Executiv Național", a adăugat liderul social-democraților.

Updatea 16 58: Sorin Grindeau a fost evaziv în declarațiile făcute în fața presei, spunând că va face mai multe declarații după ședință.

Update 15. 55: Gabriela Firea a declarat, înainte de a intra la ședință, că ea nu a propus demiterea Guvernului, ci doar schimbarea modului de lucru. Ecaterina Andronescu a susținut că PSD trebuie să guverneze în continuare, după programul asumat.

Update 15.47. Din clipă în clipă trebuie să ajungă și Liviu Dragnea la ședință.

Update 15.23 Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, și ministrul Economiei, Mihai Tudose, au intrat la rândul lor în ședință. Tudose a spus că va demisiona dacă partidul i-o cere. 

Update 15.19: Potrivit unor surse, Sorin Grindeanu ar urma să ceară un Congres extraordinar PSD care să decidă soarta Guvernului.

Update 15:10. Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, a intrat și el la ședință. Acesta a refuzat să facă declarații.

UPDATE 15.00  Miniştrii au început să vină la şedintă. Printre aceştia: Petre Daea, Sevil Shaiddeh, Carmen Dan, Pavel Nastase, Rovana Plumb sau Alexandru Cuc sau Gabriel Petrea. Pavel Năstase, ministrul Educației, a declarat că el nu a fost ales în funcția de ministru, iar decizia remanierii aparține partidului. 

Sorin Grindeanu: Nu mi-a fost cerută direct demisia. Nu demisionez!

Şeful PSD, Liviu Dragnea i-a convocat, la ora 15.00, pe toţi miniștrii PSD din Guvernul Grindeanu la o întâlnire la sediul grupului din Camera Deputaților, potrivit unor surse din partid.

Întâlnirea de la Guvern

Premierul Sorin Grindeanu a avut miercuri, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al partidului, întâlniri cu liderii unor organizaţii judeţene social-democrate, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au declarat pentru News.ro surse politice.

Scenariile care aruncă în aer coaliția PSD-ALDE

Potrivit surselor citate, premierul Sorin Grindeanu are întâlniri cu lideri social-democraţi din teritoriu, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, liderul de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, precum şi cu secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Emil Boc, despre demiterea lui Sorin Grindeanu: Privesc cu un fel de deja-vu

De asemenea, mai transmite News.ro, la Palatul Victoria au mai fost miniştrii Dezvoltării, Sevil Shaidehh, Internelor, Carmen Dan, şi Justiţiei, Tudorel Toader. 

Luni, PSD Timiş, filială din care face parte Sorin Grindeanu, a aprobat o rezoluţie pentru sustinerea premierului, document transmis conducerii centrale a partidului.  

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD se vor reuni, miercuri, de la ora 16.00, la Parlament, pentru a decide care este calea de urmat în condiţiile refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona din funcţia de prim-ministru. În consecinţă, trebuie să se decidă drumul de urmat: fie Grindeanu rămâne premier în fruntea unui cabinet remaniat, fie se încearcă forţarea plecării sale prin retragerea sprijinului politic sau prin moţiune de cenzură.

Grindeanu, ameninţat cu excluderea din PSD. Dragnea i-ar fi oferit conducerea ASF

Cu câteva ore înainte de şedinţa Comitetului Executiv, la care se va decide soarta Guvernului şi a premierului Grindeanu, lucrurile sunt la fel de incerte ca până acum. Liviu Dragnea a intrat în silentio stampa şi evită orice contact cu presa. Miniştrii spun că a fost la parlament, dar nimeni nu l-a văzut acolo. Premierul Grindeanu a procedat la fel. Ca să nu dea ochii cu jurnaliştii, şi-a anulat şi participarea la un eveniment. Cei doi au fost văzuţi la sediul PSD din Băneasa. La întâlnirea pe care au avut-o, Dragnea i-a cerut din nou demisia. Şeful Executivului rămâne pe poziţii, refuză să plece. Miniştrii evită orice comentarii.

Neoficial, puţini au reuşit să treacă testul evaluării. Printre ei, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, ministrul Agriculturii, Petre Daea sau ce de interne, Carmen Dan. 

Mesajul lui Victor Ponta către membrii CEX al PSD: Vă rog să nu îl lăsaţi pe Dragnea să...

Cine face parte din CExN

Comitetul Executiv Național se constituie din: membrii Biroului Permanent Națonal, Președinți organizaților PSD județene, de sector, a municipiului București, Diaspora, PSD Republica Moldova și PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor două camere ale Parlamentului României precum și Președinți comisiilor permanente ale Camerei Deputațlor și Senatului României și Miniștri care sunt membri ai PSD, dacă nu ocupă o altă funcțe.