MENIU

SCENARIU-BOMBĂ. Cum vor PSD și PNL să își împartă puterea pentru următorii 10 ani: negocieri intense în interiorul Coaliției

Scenariu- bombă: cum vor PSD și PNL să își împartă puterea pentru următorii 10 ani/ Arhivă foto

PNL și PSD vin cu un plan ca să rămână la putere pentru următorii 10 ani. Potrivit unor surse, social-democrații propun un tandem astfel încât ambele tabere să fie și la Cotroceni, și la Guvern. Marcel Ciolacu spune că nu exclude un astfel de scenariu, ceea ce ar însemna un candidat comun la prezidențiale atât la alegerile de anul acesta, cât și la cele care vor avea loc peste cinci ani. Lupta cea mare se dă acum pe cine vine cu primul candidat. 

Vorbim despre un scenariu foarte interesant din partea social-democraților, care presupune ca, pe rând, cele două partide să dea președintele, cât și premierul. Inițial, ar fi vorba despre un candidat comun la alegerile prezidențiale, urmând ca acesta să numească un premier din partea celuilalt partid, iar partidul care dă premierul să dea și primarul general al Capitalei. 

Scenariul mai prevede și ca, peste 5 ani, să se facă o rocadă atât în ceea ce privește premierul și primarul general, cât și în ceea ce privește președintele. Vorbim, practic, din nou despre un candidat comun din partea celor două partide, doar că de data aceasta acesta ar urma să vină din partea celui de-al doilea partid. 

Scenariul este cu atât mai interesant cu cât, în realitate, primul candidat este singurul care are certitudinea că va fi, într-adevăr, susținut de ambele partide și că, astfel, ar aduna suficiente voturi, din ce ne spun sondajele în momentul de față. Acesta este și motivul pentru care ambele partide se luptă să dea candidatul de anul acesta pentru alegerile prezidențiale. 

Liberalii vin cu un argument. Potrivit surselor Realitatea PLUS, aceștia spun că Nicolae Ciucă a predat deja un mandat la rocada premierilor din 2023 și că ar face-o din nou, așa că - spun ei - candidatul PNL ar trebui să fie primul care candidează la prezidențiale susținut de ambele partide.

De partea cealaltă, social-democrații spun că ei ar trebui să fie primii pentru că sunt mai sus în sondaje în momentul de față.

A fost "reînviat" și subiectul Mircea Geoană. Premierul Marcel Ciolacu spunea, miercuri, că dacă actualul secretar general adjunct al NATO își dorește să candideze la prezidențiale, atunci să se implice în lupta internă a partidului.

Cert este că în aceste momente sunt mai multe scenarii pe masă, inclusiv în ceea ce privește comasarea alegerilor. Deși cel mai plauzibil este comasarea europarlamentarelor cu localele, o decizie se va lua săptămâna viitoare.