MENIU

Scandalul Mircea Geoană. Istoric: „Generalul Ion Geoană a jucat un rol important în puciul militar din 22 decembrie 1989”

Mircea Geoană, în mijlocul unui scandal legat de trecutul său politic. Foto/Facebook

Istoricul Cristian Troncotă și jurnalistul Laurențiu Ciocăzanu susțin, la unison, că ajutorul dat de generalul Ion Geoană grupului Iliescu, în înlăturarea Ceaușeștilor de la conducerea României, a fost recompensată cu un post de lucrător în Ministerul de Externe pentru fiul Mircea Geoană.

Istoricul Cristian Troncotă a declarat, într-o intervenție video la REALITATEA PLUS, că rolul generalului Ioan Geoană în Revoluție a fost puțin dezbătut și că aportul acestuia în puciul militar din 22 decembrie 1989 a fost mai mare decât se crede. Practic, Ion Geoană le-a închis în nas Ceaușeștilor ușa catacombelor de sub clădirea Comitetului Central, și i-a obligat pe aceștia să fugă cu elicopterul.

„Ceea ce a declarat Ioan Talpeș este foarte corect, sunt multe lucruri necunoscute în istoriografia din România, iar rolul jucat de generalul Ion Geonă a fost puțin explicat. Din punctul meu de vedere, acesta a jucat un rol important în puciul militar din 22 decembrie, poate la fel de important ca șeful Securității, generalul Iulian Vlad sau ca Victor Atanasie Stănculescu. Care a fost rolul generalului Ion Geoană? El provenea din trupele de geniu al armatei, cei care se ocupă cu săpatul tranșeelor, dar și cu construcția de căi de acces pentru trupe. El a planificat toate catacombele subteranele de sub Casa Poporului, ce puteau fi folosite de cuplul dictatorial pentru a scăpa în caz de revoltă sau atac străin asupra țării. Generalul Ion Geoană a blocat, practic, ieșirea din Comitetul Central prin tunelul care ducea la evacuarea lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. Cuplul prezidențial de atunci nu trebuia să plece prin tunel, ci să fugă cu elicopterul, de pe acoperișul CC, pentru ca lumea fie martoră la fuga rușinoasă a cuplului dictatorial.

Laurențiu Ciocăzanu, coordonator Vox Publica, a declarat, într-o intervenție video la REALITATEA PLUS, că istoricul politic al lui Mircea Geoană a fost puțin verificat și dezbătut, motiv pentru care trecutul său este învăluit într-o adevărată nebuloasă.  

„Actualele dezvăluiri făcute de generalul Ioan Talpeș sporesc misterul în legătură cu istoricul politic al lui Mircea Geoană. E o nebuloasă în jurul său! Iar aici vorbim de legăturile sale cu Moscova, însă și de legătura soacrei lui Mircea Geoană cu serviciile rusești. Totodată, e fost ambasador în SUA, dar și al doilea om ca importanță în NATO. Deci, unde e Mircea Geoană? La Moscova sau la Washington? Ce balanță de legături obscure are el? Dovezi clare ale legăturilor cu Moscova nu există, în schimb are susținere din partea americanilor pentru poziția de „număr 2” în ierarhia NATO. Ascensiunea sa până în poziția actuală a fost pe un fond de tăcere. Legăturile familiei sale cu Moscova nu au fost suficient de auzite, dezbătute și luate în serios la nivelurile cele mai importante din NATO și SUA. Dacă dezvăluirile continuă, în mod normal ar trebui să scadă încrederea în el, dar asta ar însemna o lovitură pentru Alianța Nord Atlantică, pentru că ar recunoaște că a pus un om al rușilor în fruntea NATO. El personal intrat în viata publică după anul 1990. Ion Iliescu i-a oferit o mână de ajutor, pentru că tatăl lui Geoană, generalul Ion Geoană, a ajutat la înlăturarea regimului Ceaușescu”, a declarat Laurențiu Ciocăzanu.