MENIU

Bugetul pe 2018, adoptat în Comisiile de Buget, dar cu scandal. Planul Guvernului, dinamitat

Legea bugetului de stat pentru anul 2018 a fost adoptată, vineri, în Comisiile reunite de buget-finanţe, cu 17 voturi „pentru” şi 14 „împotrivă”, urmând ca aceasta să ajungă, în perioada următoare, în plenul Parlamentului pentru votul final. Cu toate acestea, a fost scandal în toată regula în comisie. Bugetele locale ar putea primi anul viitor 100% din cotele defalcate din impozitul pe venit, faţă de 71,5%, cât vrea Guvernul! Este vorba despre un amendament propus de UDMR, votat în comisiile de buget-finanţe, împotriva voinţei coaliţiei de guvernare. 

Comisiile de buget au adoptat, vineri, bugetul Ministerului Finanţelor Publice, hotărând să diminueze cu 5,8 milioane lei cheltuieli de personal şi să aloce 350 de milioane de lei pentru fondul de rezervă pe care aleşii l-au epuizat, iniţial, pentru a suplimenta bugetele altor instituţii. Scăderea de 5,8 milioane lei reprezintă sumele care au fost alocate pentru suplimentarea bugetelor CCR (2,18 milioane), Consiliului Concurenţei (1,7 milioane lei) şi Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei. Cât priveşte reducerea cheltuielilor de personal, Ionuţ Mişa a afirmat MFP se va conforma.

”După lungi dezbateri, vedeţi ora la care s-a ajuns (21:00-n.r.), bugetul a fost votat. (...) Urmează votul final în Parlament şi de la anul trebuie să ne apucăm, în continuare, de treabă”, a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la finalul şedinţei comisiilor de buget reunite.

Pe de altă parte, prin adoptarea unui amendament, aproximativ 4,7 miliarde de lei ar urma să fie transferate de la bugetul de stat către bugetele locale.

„În anul 2018, prin derogare de la prevederile art.32 şi art.33 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul pe venit, cu excepţia impozitului din venituri de pensii, estimat a fi încasat la bugetul de stat se repartizează la nivelul fiecărei UAT, astfel: 18% la bugetul local al judeţului; 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit şi 15,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ”, potrivit amendamentului propus de UDMR şi votat de comisiile reunite de buget.

Amendamentele vor fi supuse dezbaterii în plen, săptămâna viitoare.

Mai multe articole despre:
buget comisie măsuri scandal monstru