MENIU

Scandal diplomatic România-Ungaria. Riposta Budapestei: Ponta și-a pierdut autocontrolul

Premierul Victor Ponta înteţeşte scandalul diplomatic dintre România şi Ungaria! "Oficialii de cel mai înalt nivel din Ungaria sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene", a afirmat Ponta, într-o postare pe Facebook. La rândul său, ministrul de Externe de la Budapesta l-a acuzat că minte și face declarații extremiste din cauza poziției fragile din țară. Totul a pornit de la sugestia Ungariei cum că ar putea construi un gard la granița cu României, intenție taxată de Ponta cu o declarație neașteptat de dură. 

UPDATE: Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a revenit miercuri dimineață pentru a condamna dur afirmațiile premierului român Victor Ponta conform cărora decidenții politici din Ungaria nu sunt "cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug refugiații", relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

"Ieri (marți — n.r.), Victor Ponta și-a pierdut autocontrolul și, prin afirmațiile sale iraționale, jignește întreaga Ungarie", a transmis ministrul ungar de externe într-un comunicat. "Politicienii europeni civilizați nu spun astfel de calomnii necontrolate. Remarcile sale au o singură explicație: și-a pierdut total sprijinul în politica internă din România", a adăugat șeful diplomației ungare, potrivit MTI.

Premierul Victor Ponta a afirmat marți că este datoria sa, în calitate de lider politic european, să sancţioneze comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. "Aceştia sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene. Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate vor arăta că în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!", a scris Victor Ponta, pe Facebook.

Mai mult, invitat într-o emisiune televizată, şeful guvernului i-a comparat pe vecinii maghiari cu fasciştii.

"Lumea s-a schimb iar la o asemenea provoc sa faci un gard ca in vremea Războiului Rece sau pe vremea fascistă. Soluția Ungariei, dincolo că e cinică si impotra valorilor europene nici nu va rezolva problema. Povestea ca Ungaria își face un gard de jur imprejur si arunca toate problemele in Serbia, România, Austria denota un mod de gandire care din punctul meu de vedere scoate Ungaria din Europa si uite, noi suntem mai europeni decat ei, ceea ce cred ca eun lucru pe care il meritam de mult", a spus Ponta.

Ponta: militarii maghiari ar putea trage în refugiați

Premierul Victor Ponta a declarat chiar că îi este teama că militarii maghiari ar putea trage în refugiați, susținând și că oficialii maghiari  aruncă problema imigranților în “curțile” vecinilor.

”Unii oficiali maghiari ar trebui să-i ținem după gard, să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa și să spună lucruri ciudate. Pot să fie, printre refugiați, și teroriști. Ungaria, prin faptul că ridică un gard și aruncă problema în România, Serbia, Austria, se scoate din Europa. Noi suntem mai europeni decât ei. Eu ma gandesc cu groaza la un singur lucru care e posibil: ce facem daca militarii maghiari se apuca si trag sau ucid niste copii, niste femei? România are, în partea de est, un conflict mult mai grav, în Ucraina. În Moldova sunt tulburări și probleme foarte mari. Ideea că cineva pune un zid cu câini și cu militari nu va rezolva problema, sperând să o arunce la români, la sârbi sau la austrieci. Facem și noi un zid, face și Austria un zid, ce am rezolvat?”, a spus prim-ministrul pentru un post de televiziune.

Scandalul diplomatic între România şi Ungaria a pornit pe fondul crizei refugiaţilor şi ca urmare a deciziei guvernului de la Budapesta de a construi un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu România.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a calificat, marți, drept "simple minciuni" remarcile premierului român Victor Ponta cu privire la gestionarea de către Ungaria a crizei refugiaților, apreciind că respectivele afirmații sunt nepotrivite pentru un lider din secolul XXI, transmite MTI, citată de Agerpres.

Șeful diplomației ungare a menționat că 'remarcile extremiste și mincinoase' ale premierului român țin de criza politică internă din România și a precizat că Budapesta așteaptă scuze de la partea română.

Însărcinatul cu afaeri român, convocat la Budapesta

Ministerul de Externe ungar l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al României la Budapesta în legătură cu remarcile premierului român Victor Ponta cu privire la gestionarea de către Ungaria a crizei refugiaților, se arată într-un comunicat al diplomației ungare, transmite marți MTI, citată de Agerpres.

Secretarul de stat ungar Levente Magyar și-a exprimat ''stupoarea în ceea privește tentativele continue ale lui Victor Ponta de a-și salva controversata poziție morală prin minciuni anti-ungare''.

În același timp, ambasada României la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, în cursul zilei de marți, o întrevedere pentru a reitera poziția "fermă" a țării noastre față de intenția părții ungare de a ridica un gard la frontieră și pentru a cere explicații suplimentare referitoare la această inițiativă, precizează MAE într-un comunicat. 

''În urma instrucțiunilor exprese ale ministrului român de Externe, Ambasada României la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, în cursul zilei de astăzi, o întrevedere pentru a reitera poziția fermă a României față de intenția părții ungare de a ridica un gard la frontiera cu țara noastră și pentru a cere explicații suplimentare referitoare la această inițiativă. După cum este cunoscut, MAE român a reacționat deja public față de intenția părții ungare, partea română apreciind că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european.

Aurescu: Nu a existat o convocare

Aurescu a spus că, în ciuda afirmațiilor Ungariei, însărcinatul cu afaceri al României la Budapesta nu a fost convocat la MAE ungar. 

"Noi am reacționat și am arătat că această abordare este una care nu corespunde spiritului european și nici parteneriatului strategic dintre țările noastre. Am trimis însărcinatul cu afaceri la MAE ungar pentru a reitera poziția noastră și tot atunci a fost exprimată și poziția părții ungare. Nu e vorba despre o convocare. Constatăm că partea ungară folosește această dezinformare cu convocarea. Constatăm că se continuă acest limbaj care este nediplomatic. Este o încercare a părții ungare de a ne atrage într-o dispută artificală pentru a diminua impresia de izolare a Ungariei", a mai spus Aurescu.

Mai multe articole despre:
România Ungaria Victor Ponta refugiaţi