MENIU

România RENUNȚĂ la cererile de extrădare pentru Udrea și Bica. Udrea ar vrea să revină în țară

Statul român renunță la cererile de extrădare pentru Elena Udrea și Alina Bica, din Costa Rica. Decizia vine ca urmare a deciziei ICCJ de a suspenda executarea pedepselor celor două.

Foarte probabil, după această decizie, Udrea și Bica vor fi eliberate din închisoarea din Costa Rica.

Avocatul Elenei Udrea, ANUNȚ de ULTIMA ORĂ: 'Fostul ministru ar putea reveni în România'

Decizia vine la o zi după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis suspendarea executării pedepsei de închisoare cu executare pentru fosta ministră.

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Radulescu, susține că e o chestiune de zile până când fostul ministru se va elibera din închisoarea din Costa Rica, mentionand că dorește să revină în țară. Precizările au fost făcute după ce Tribunalul București a decis revocarea procedurilor de extradare ca urmare a deciziei ÎCCJ de suspendare a executării pedepsei.

 „Da, vrea să revină în țară pentru că în curând - e o chestiune de zile sau poate chiar de ore - până când doamna Udrea va fi pusă în libertate având în vedere decizia ÎCCJ. Pe de altă parte avem hotărârea Tribunalului București de retragere a cererii de extrădare. Nu se mai justifică extrădarea” a declarat Veronel Rădulescu la postul de televiziune Realitatea TV.

Curtea Supremă a decis miercuri noapte eliberarea mai multor persoane în trei dosare celebre în care avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători. Printre cei eliberaţi din penitenciare se numără Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova

Cei trei au cerut rejudecarea proceselor şi au făcut contestaţii în anulare, în acest ultim caz fiind fixate termene după 20 ianuarie 2019. Judecătorii au decis suspendarea executării pedepsei, după ce cererile de contestaţii în anulare au primit termene după 20 ianuarie 2019.

Decizii similare au fost pronunțate și în cazurile Alina Bica, fosta șefă DIICOT, și Șerban Pop, fostul președinte al ANAF.

Decizia a fost luată de completul care judecă și apelul lui Liviu Dragnea în dosarul privind angajările fictive. Completul de 5 judecători (C5) P2 este format din judecătoarele Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa și Simona Enceanu.

La începutul lunii decembrie, o instanță din Costa Rica a decis să prelungească arestul preventiv pentru Elena Udrea și Alina Bica. Judecătorii au dat curs solicitării procurorilor care au susținut în fața instanței că arestul preventiv în cazul acestora ar trebui prelungit până când autoritățile costaricane se vor pronunța asupra cererii de extrădare formulate de către statul român.

Potrivit site-ului ameliarueda.com, procurorii vor prelungirea arestului până la o soluție definitivă privind cererea de extrădare. ”Dacă este necesar vom cere prelungiri distincte până când procesul de extrădare solicitat de România se încheie”, a declarat un procuror din Costa Rica.

Decizia este un nou eșec pentru Elena Udrea și Alina Bica de a obține eliberarea. Primul a fost pe 2 noiembrie când o curte din San Jose le-a respins cererea. Nici la Camera Constituțională nu au avut mai mult succes cu cererea făcută pe 16 noiembrie.

Alina Bica a ajuns în Costa Rica în iulie 2017, fiind urmată de Elena Udrea în februarie acest an.

Mai multe articole despre:
Udrea Costa Rica extrădare Bica