MENIU

România bate palma cu azerii pentru gaz lichefiat. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă / Foto: Facebook

 Un memorandum care va sta la baza unei investiții comune într-o facilitate de gaz lichefiat (LNG) la Marea Neagră a fost semnat, miercuri, la Guvern, în urma unei întrevederi între o echipă a companiei azere Socar și reprezentanții Romgaz. La discuții au participat premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu. De altfel,c el acre a făcut anunțul a fost chiar prim-ministrul care a reiterat importanța obținerii independenței energetice în actualul context economic și politic extrem de delicat, generat de războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei care riscă să arunce Europa într-o criză energetică fără precedent.  

"Astăzi a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Enrgieri din Azerbaidjan și cei din România, ai celor două companii naționale SOCAR și Romgaz care vor fi implicate direct în acest proiect. E un proiect pe care îl așteptăm cu foarte mare interes, un proiect nou atât pentru noi, cât și pentru Azerbaidjan", a afirmat Nicolae Ciucă. 

În privința investiției la Marea Neagră, premierul a spus că bazele au fost puse în urma întâlnirii bilaterale pe care a avut-o în data de 1 octombrie la Sofia cu președintele Azerbaidjanului.

„În urma întâlnirii bilateriale pe care am avut-o pe 1 octombrie la Sofia cu președintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am căzut de acord să analizăm împreună posibilitatea demarării unui proiect comun de gaz lichefiat la Marea Neagră și astăzi o echipă de la compania Socar din Azerbaidjan este prezentă în România (...).

Implementarea va demara cu un studiu de fezabilitate finanțat în comun de ambele părți. La final sperăm să avem cele două terminale de o parte și de altă - pe malul vestic și estic al Mari Negre, astfel încât să putem aduce gazul din bazinul Marii Caspice către Europa", a declarat Nicolae Ciucă, după întrevederea avută miercuri cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, și Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan.

Mai multe articole despre:
ciuca ciuca pnl gaz lichefiat azerbaidjan memorandum