MENIU

Ridzi, apel disperat din închisoare: "Domnule ministru, moartea în chinuri e mult mai dureroasă"

Ridzi, apel disperat din închisoare: "Domnule ministru, moartea în chinuri este mult mai dureroasă"

Monica Iacob Ridzi a lansat un apel disperat din spatele gratiilor. Starea de sănătate a fostului ministru se înrăutăţeşte pe zi ce trece din cauza condiţiilor improprii în care sunt tratate afecţiunile sale. Monica Iacob Ridzi suferă de mai multe boli, printre care şi trombofilie. Aceasta are nevoie, printre altele, de multă mişcare, pentru a evita complicaţiile sau chiar moartea.

Într-o postare pe blogul personal, Monica Iacob Ridzi a explicat condiţiile necesare pentru tratarea afecţiunilor de care suferă, şi de care nu poate beneficia în penitenciar.

"Am fost condamnată să stau în frig, mă încălzesc – ca şi celelalte deţinute – cu sticle de apă încălzită la filtrul de cafea, am fost condamnată să fac duş de 3 ori pe săptămână în cele 10 minute cât este apă caldă acum. Cele 10 minute le împart cu colega de cameră, pentru că avem un singur duş – de fapt, o ţeavă în loc de duş, dar ne bucurăm ca nişte copii când o avem ...", a scris fostul ministru. Ridzi a explicat că poate face cu greu în celulă mişcarea de care are nevoie. "Fac sute de paşi pe lungimea de 3 metri a celulei în care stau şi mă rog la Dumnezeu în fiecare clipă să nu mor în penitenciar cum au mai murit oameni bolnavi", a mai precizat fosta şefă de la Ministerul Tineretului.

Aceasta a vorbit şi despre condiţiile inumane la care i-a fost supusă familia, atunci când a fost vizitată la penitenciar. "De ce trebuie pus un geam între o mamă şi copiii ei de doar câţiva anişori? Dacă mama nu a fost acuzată de fapte de violenţă, vizitele cu dispozitiv de separare pot fi considerate tratament inuman, o formă de "tortură" atât pentru mamă cât şi pentru copii, tratament interzis de lege", a scris Ridzi pe blogul personal.

Fostul ministru a spus şi cine s-ar face vinovat, în opinia sa, de situaţia din sistemul penitenciar românesc.

"Vinovaţii sunt cei care, subfinanţând în mod constant Administraţia Naţională a Penitenciarelor, au generat o situaţie critică în acest moment. Ar trebui să raspundă penal pentru asta". Monica Iacob Ridzi i-a transmis şi un mesaj ministrului Robert Cazanciuc, în care îi cere să viziteze penitenciarele româneşti. "Ştiţi, domnule ministru, moartea în chinuri este mult mai dureroasă şi este o formă de tortură. Ori, pentru un om bolnav ca mine, condamnarea la închisoare este de fapt o condamnare la moarte, pentru că sistemul penitenciar, gestionat de dumneavoastră, nu-mi poate asigura mie şi sutelor de deţinuţi din România, minimul de decenţă şi non-umilinţă umană."

Monica Iacob Ridzi a fost mutată de la penitenciarul Gherla în Spitalul Penitenciar Jilava, pentru investigaţii şi tratamente. Aceasta a petrecut aproape 29 de ore într-o dubă a Admnistraţiei Penitenciarelor, pentru că maşina a fost nevoită să oprească pe drum la mai multe penitenciare, unde a lăsat alţi deţinuţi. Duba a plecat din Gherla luni la ora 15 şi a ajuns la Jilava ieri, la ora 19 şi 30 de minute. În tot acest timp, nici soţul Monicăi Iacob Ridzi şi nici avocatul nu au putut să o contacteze.

Mai multe articole despre:
închisoare arest Monica Iacob Ridzi