MENIU

Primul pas pentru aducerea rezervei de aur în țară. Decizia luată de senatorii din Comisia de Buget

Primul pas pentru proiectul lui Dragnea privind aducerea în țară a rezervei de aur a României. Comisia de Buget din Senat a avizat proiectul inițiat de liderul PSD.

Liviu Dragnea și senatorul Șerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgență, un proiect prin care BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Proiectul, care ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României, prevede: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului și Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Întrebat care ar fi avantajele repatrierii aurului, Șerban Nicolae spunea în februarie 2019 că ”nu e vorba de câștig, nu am mai pierde chiria pe care o plătim”.

Rezerva de aur a României este de 103,7 tone