MENIU

REVOLUŢIA din '89. Generalul Ioan Talpeş: "Sunt convins că Revoluţia a fost iniţiată din Ungaria"

Ioan Talpeş

Generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe, a vorbit, vineri, despre ceea ce s-a intamplat in Romania in 1989.

Intrebat daca a fost deranjat de faptul ca Viktor Orban a sustinut ideea ca revolutia din Romania a fost pornita de Ungaria (premierul ungar a spus acum cateva luni, ca scanteia Revolutiei din Romania a pornit din parohia condusa de Laszlo Tokes) generalul Talpes a oferit un raspuns prompt.

"Nu ma deranjeaza. Eu sunt convins ca asa a fost. Nu numai din Ungaria, dar trebuie sa recunoastem ca Ungaria a fost implicata direct si nemijlocit in miscarile desfasurate in Timisoara, Arad si Cluj. A avut oameni pe teren", a spus acesta pentru Adevarul.

Acesta a precizat ca Laszlo Tokes a fost un personaj ales, promovat si care trebuia sa apara.

"Pana acolo a fost atat de bine calculat incat nu a mai fost ales un maghiar catolic. Trebuia sa fie cineva pe tronsonul nordic al credintei crestine. Trebuia un pastor reformat. De ce? Cei care au fost implicati direct si au sustinut o rediscutare in geostrategia zonei au fost cei din zona nordica a Occidentului. Cea mai mare diaspora maghiara a fost in SUA.

Vezi mai multe pe Adevărul.ro.