MENIU

REPORTAJ. Depunerea JURĂMÂNTULUI. Ziua în care IOHANNIS a devenit ”PREȘEDINTELE”

21 decembrie 2014. Ziua în care Klaus Iohannis a depus jurământul de președinte în Parlament, în fața celor mai înalți oficiali ai țării, dar și a celui pe care l-a învins în cursa pentru prezidențiale, Victor Ponta, cel care a avut și tristețe pe chip. Și ziua în care Klaus Iohannis a afirmat, în discursul său, că ”România nu poate să rămână țara timpului irosit și a oportunităților ratate”.  Iar începând de astăzi, 21 decembrie 2014, Klaus Iohannis, cel care acum este „Președintele”, are cinci ani să demonstreze că țara nu mai ratează și nici nu mai irosește timp.  

Cu o precizie nemțească, ceremonia a început la ora fixă, respectând îndeaproape protocolul oficial, fiind marcată de simplitate și de lipsa unor emoții din partea lui Klaus Iohannis, în momentul depunerii jurământului și a discursului ținut ulterior.

Pe holurile aglomerate de parlamentari și presă, invitații au început să vină în jurul orei 11.30, pe rând, în timp ce Iohannis a intrat în clădirea Parlamentului la 11.45. Emil Constantinescu și Ion Iliescu, judecătorii CCR, Patriarhul Daniel, președintele ICCJ, Livia Stanciu, și șeful SRI, George Maior, sunt doar câțiva dintre ei. Au intrat repede, și-au ocupat locurile de la balcon și au așteptat momentul solemn. A participat și Crin Antonescu, cel care a intrat în plen ușor abătut. A asistat la ceremonia celui care a câștigat alegerile prezidențiale, deși până în aprilie 2014, el era candidatul PNL pentru președinție.

La ora 12.00, a început ceremonia, cu intonarea imnului de stat. Klaus Iohannis a dus mâna dreaptă la piept, în timp ce întrega sala s-a ridicat în picioare. Apoi, după ce președintele CCR a citit hotărârea prin care Iohannis devine președintele statului, Klaus Iohannis a depus jurământul. Ceremonia a fost urmărită și de soția lui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, cea care a stat doar cu Alina Gorghiu, în loja invitaților.

 

A fost aplaudat, inclusiv de Victor Ponta și de unii membri ai Guvernului. Un moment care a făcut parte din ceremonie a fost binecuvântarea pe care Patriarhul Daniel a acordat-o depunerii jurământului, sub privirea atentă a lui George Maior.

”Preamilostive Doamne, dăruieşte conducătorilor noştri duhul înţelepciunii şi al dreptăţii, care întăreşte popoarele şi le înalţă, insuflă în inimile aleşilor iubire de patrie şi de neam ca să fie ei conducători binecuvântaţi”, a spus Patriarhul.

Și totuși, în timp ce Klaus Iohannnis își rostea discursul de la tribuna Parlamentulul, în spatele său, pe chipul lui Victor Ponta se citea tristețea.

 

De altfel, și Gabriel Oprea  și Liviu Dragnea aveau o dezamăgire pe chip. Tribuna Parlamentului era de fapt, locul de la care ei sperau ca Victor Ponta să își rostească discursul, în calitate de șef de stat, dar Ponta a pierdut în fața lui Iohannis, în noapte de 16 noiembrie, cea pe cei din PSD o vor ține minte drept ziua în care românii nu au vrut, pentru a treia oară consecutiv, ca PSD să aibă președintele țării. Altfel, Ponta a butonat telefonul, pe restul discursului lui Iohannis, ridicând din când în când ochii. Discursul nu a prezentat, în schimb, mult interes pentru Ion Iliescu, cel care a fost surprins ațipind la ceremonie, stând la doar câțiva metri de Klaus Iohannis. Dar fostul șef de stat a avut prezență de sprit după ședință, când s-a fotografiat alături de mai mulți susținători, pe hol.

Pe de altă parte, discursul lui Iohannis nu a stârnit niciun ropot de aplauze, în timpul rostirii. Abia la final, aceștia s-au ridicat în picioare și au aplaudat îndelung. Victor Ponta s-a ridicat, l-a felicitat pe Klaus Iohannis și a părăsit sala. Ședința a fost declarată închisă iar Klaus Iohannis a mers la Cotroceni, acolo unde s-a încheiat tot astăzi o epocă de 10 ani, epoca  Traian Băsescu. Și unde începe astăzi o alta, a lui Klaus Iohannis.