MENIU

Remus Cernea vrea JURĂMÂNT PENTRU ATEI

Remus Cernea vrea JURĂMÂNT PENTRU ATEI

Deputatul Remus Cernea vrea ca jurământul pe care îl depune preşedintele ţării la învestirea în funcţie să fie opţional. Nu poţi obliga un ateu să jure pe Biblie, argumentează deputatul. Într-o iniţiativă legislativă pe care o va depune la Parlament, Cernea va invoca drept argument Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ale cărei prevederi, susţine el, prevalează asupra legilor interne.

"Actualmente, din cauza unei prevederi din Constituţie, doar un candidat care are o credinţă monoteistă poate să preia cea mai înaltă funcţie în stat întrucât jurământul de credinţă se încheie cu formula religioasă "Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Să se poată jura pe onoare şi conştiinţă. Aşa ar fi democratic şi ar fi în acord cu Conventia europeană a drepturilor omului", spune Remus Cernea.

Deputatul independent susţine că în constituţiile altor state formula este opţională. Pentru ca Legea fundamentală a României poate fi modificată doar cu votul a două treimi dintre aleşi, Cernea va invoca în proiectul său Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ale cărei prevederi, susţine el, prevalează asupra legilor interne.