MENIU

Reacția prim-vicepreşedintelui PNL Ludovic Orban după demisia lui Victor Ponta

După ce Victor Ponta a anunțat că demisionează din funcția de prim-ministru al României, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că gestul său era ”absolut necesar”, adăugând că liberalii nu vor mai sprijini niciun premier propus de PSD. 

"Cu o întârziere de un an de zile, în sfârșit, Victor Ponta a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă, și anume să-și depună demisia. Din păcate, în toată perioada aceasta, România a suferit și imaginea țării a avut de suferit în plan extern, iar lucrurile pe plan intern s-au degradat", a spus Orban, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres

În ceea ce privește constituirea unui nou Guvern, el a afirmat că sunt posibile mai multe soluții, printre care și aceea a unui Cabinet tehnic, care să pregătească alegerile.

"Sunt posibile mai multe soluții, în momentul de față nu pot să vă spun ce decizie va lua PNL, evident e posibil un Guvern tehnic, care să pregătească alegerile, e posibilă organizarea chiar de alegeri anticipate prin respingerea a două propuneri de premier, care, după părerea mea, ar fi o soluție bună, pentru că ar reseta, practic ar da posibilitatea unui nou început", a susținut Orban, menționând că nu exclude nici posibilitatea asumării guvernării de către PNL.

Referitor la consultările privind desemnarea unui nou prim-ministru, el a arătat că toate deciziile se vor lua în cadrul PNL, în consultare cu președintele țării, atunci când îi va convoca.

"Vom anunța aceste decizii. Nu vă pot spune în momentul de față nimic, pentru că încă nu am evaluat situația și nu am luat o decizie politică. În momentul în care vom fi convocați, vom participa și după ce vom face o analiză și să luăm deciziile necesare", a susținut Orban.

Întrebat dacă în cadrul unui Guvern de uniune națională ar trebui ca PNL să facă și o alianță cu UNPR, Orban a răspuns: "După cum știți, după moțiunea de cenzură, noi am spus foarte clar că nu mai avem absolut niciun fel de dialog cu UNPR. Este o formațiune toxică, ce întrunește toate păcatele vieții publice, vieții politice din România. După părerea mea, nu mai poate să facă parte din niciun Guvern onorabil", a mai afirmat Orban.

El a mai precizat că, pe viitor, toleranța față de corupție, clientelism și traseism politic trebuie să fie zero, iar politicienii trebuie să fie foarte atenți la ceea ce se spune în stradă, lucru de care ar fi trebuit să țină cont și până acum.

"Este clar că este toleranță zero față de tot ceea ce înseamnă corupție, clientelism politic, traseism politic, față de toate năravurile care au dominat ultimii 25 de ani. E șansa unui nou început și cred că formațiunile politice, oamenii care sunt implicați în viața publică trebuie să înțeleagă că așa nu mai merge și că trebuie să se schimbe radical, pentru că viața politică nu mai poate să se desfășoare ca până acum", a subliniat Orban.

Liberalul a mai precizat că PNL nu mai sprijină niciun premier social-democrat. „Nu mai sprijinim niciun fel de premier din partea PSD. Cred că cea mai bună soluţie ar reprezenta-o alegerile anticipate”.

Victor Ponta a anunțat, miercuri, la Guvern, că-și depune mandatul. ”Îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului României. Fac acest lucru pentru că, în anii în care am făcut politică, am rezistat la orice bătălie cu politicienii, niciodată nu mă bat cu oamenii. Supărarea, suferința legitimă a oamenilor nu trebuie să genereze în jocuri de putere cu efecte negative (...) Sper că depunerea să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim la rațiune”, a declarat Ponta. 

 

Mai multe articole despre:
PNL guvern Victor Ponta Orban Ponta demisie