MENIU

Raluca Turcan: Mediul de afaceri așteaptă Codul Fiscal. Administrația publică e în derivă

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seară, în cadrul unei "Ediții Speciale", la Realitatea TV, că adoptarea Codului Fiscal este așteptată de mediul de afaceri și de întreg sectorul bugetar, în contextul în care, dincolo de un avantaj politic de imagine, în spatele partidelor există o țară cu niște așteptări. În acest sens, Turcan a atras atenția și asupra situației dezastruoase în care se găsește administrația publică, din punctul de vedere al salarizării. Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PNL a afirmat că acuzațiile care i se aduc premierului Victor Ponta nu ne fac cinste, ca țară, și că schimbarea sa este necesară.

"Astăzi, deschid presa internațională și, din nefericire pentru noi, în condițiile în care am avut și plăcerea să merg într-o vacanță în străinătate, am văzut cum sunt tratați mulți români în străinătate. Din nefericire pentru situația noastră, titlurile spuneau: premierul României suspectat de corupție, anchetat de instituțiile statului ori lucrurile astea nu cred că ne fac bine. Justiția funcționează independent de credința noastră personală, de întrebările sau reflecțiile pe care le avem. În momentul de față, avem un premier anchetat pentru un caz de corupție, pentru multe lucruri care nu ne fac cinste", a spus prim-vicepreședintele PNL.

În acest context, Raluca Turcan a ținut să puncteze promisiunile cuprinse în programul de guvernare, care au rămas neîndeplinite, reiterând faptul că după trei ani de guvernare, România are 0 kilometri de autostradă construiți. 

"Are această problemă care îi atârnă ca o ghiulea de picioare și, în fiecare zi, se duce tot mai mult la fund. Dincolo de  această problemă personală a lui Ponta, am auzit invocându-se programul de guvernare. Din nefericire, programul de guvernare conținea zece miliarde investiții străine. Care e situația? Cu foarte puțin peste anul trecut, în condițiile în care, anul trecut, a fost minimul investițiilor străine directe. Programul de guvernare prevedea autostrăzi, construirea unui număr de kilometri de autostradă. Din nefericire, după trei ani de guvernare avem PDL-iști răi, PNL-iști răi, dar 0 kilometri de autostradă. Când Europa circulă, România ajunge să fie blocată și brusc ștrangulată. Sunt tiruri care fac 20 de ore din țara vecină până în România. E inadmisibil lucrul ăsta", a adăugat Turcan.

În viziunea sa, România are nevoie de un mecanism de stabilitate economică, subliniind faptul că "dacă nu am fi avut plasa de siguranță cu FMI, ne-am fi împrumutat mai scump pe piețele externe".

Pe de altă parte, întrebată cum vede discuția pe care premierul Victor Ponta, președintele Klaus Iohannis și vicepremierul Gabriel Oprea au avut-o, miercuri dimineață, la Palatul Cotroceni, pe tema Codului Fiscal, Raluca Turcan a răspuns:

"Este o prerogativă a președintelui și mi se pare firesc să o exercite așa cum consideră că e mai bine pentru țară. Dincolo de un avantaj politic de imagine, există România și în spatele oamenilor politici există o țară cu niște așteptări. Acest Cod Fiscal e așteptat de mediul de afaceri. În administrația publică actuală, există angajați cu studii superioare care au salariul mai mic decât tot ce înseamnă asistență socială într-un sat din vârful dealului. Nu trebuiau discutate salariile unor demnitari, ci o lege a salarizării, dar înainte să îți pui problema cu ce bani le asiguri. Administrația publică e în derivă, în momentul de față, Codul Fiscal e important și dacă se ajunge la o soluție, în urma unei înțelegeri cu tot spectrul politic care să fie sustenabilă pe termen lung, pe mine mă interesează mai puțin că am propus 19 la sută și sar unii cu picioarele pe noi că e vina noastră că am propus 19 la sută. Dincolo de asta, e mediul de afaceri care așteaptă Codul Fiscal și întreg sectorul bugetar care așteaptă (...)  Pentru a le putea crește salariile, trebuie să poți să le susții cu economia ta privată".