MENIU

Raluca Prună: Sistemul judiciar, subfinanțat și sufocat de dosare. Drepturile nu pot fi suspendate

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că sistemul judiciar din România este subfinanțat și sufocat de milioane de dosare. În acest context, Prună a revenit asupra unei afirmații punctând faptul că "discuția despre drepturi poate fi un lux dacă statul e un stat slab, care nu poate garanta drepturile". În viziunea sa, "statul român e un stat de drept", iar "justiția din România funcționează, astăzi, bine". 

"Nu se pot suspenda drepturile și libertățile. Asta am pus în Camera (n.r - Camera Deputaților) că și eu și deputații suntem de acord că drepturile nu pot fi suspendate. Drepturile trebuie nu numai să fie menționate ca atare în Constituție sau în convenții la care România a aderat, ci și garantate și exercitate efectiv. Dacă avem un stat slab, captiv fie din cauza unor motive de corupție sau a unor slabe capacități de a lupta împotriva criminalității, toate fac ca, în realitate, aceste drepturi să nu se poată exercita efectiv. Am spus că discuția despre drepturi poate fi un lux dacă statul e un stat slab, care nu poate garanta drepturile. Cred că statul român e un stat de drept, suntem membri ai UE și mi se par periculoase aceste afirmații prin care încercăm să acredităm ideea că România e un stat în care poliția politică ar controla instituțiile. Suntem un stat de drept", a spus Raluca Prună.

"Eu cred că sistemul judiciar, justiția din România funcționează, astăzi, bine în România și sunt un om care nu fac complimente ușor. Mi se pare că în toți acești zece ani de când suntem membri în UE, magistratura a făcut un progres incredibil. Cred că avem o magistratură independentă, judecători independenți, procurorii, iată, că nu se tem să instrumenteze aceste cauze. O mașinărie avem care rulează foarte bine. Ce ne lipsește e, cred, o anumită încredere în sistemul de justiție și cred că e, încă, subfinanțat și pentru asta am zis că încă nu funcționează foarte bine. Este sufocat sistemul judiciar de milioane de dosare", a mai spus Prună.

În ceea ce privește legea răspunderii magistratului, Prună a explicat că o asemenea lege nu există în absolut toate statele membre și că, până la ora actuală, dezbaterea pe acest subiect nu a fost una autentică.

"România, din păcate, nu a terminat o asemenea dezbatere. Sunt cereri din acestea repetate care reclamă o răspundere a magistratului, dar cred că și în această materie trebuie să nu ne grăbim, să nu dăm un răspuns legislativ fără să avem o dezbatere. Nu cred că pâna acum dezbaterea a fost una autentică", a mai spus Prună.