MENIU

PSD, pumnul în gura protestatarilor. O nouă lege acordă puteri sporite polițiștilor la manifestații

PSD a depus un proiect de lege controversat, care dă puteri sporite poliţiştilor, la protestele de tipul celui de pe 10 august. Actul normativ este iniţiat de Florin Iordache şi Carmen Dan și conține pasaje dintr-o lege declarată neconstituţională de CCR, după ce a fost contestată de preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege le-ar permite polițiștilor să-i ducă la secție și pe protestatarii pașnici, fie că e vorba de un protest autorizat sau neautorizat. Prevederea sună astfel:

"Polițistul este îndreptățit să folosească forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale polițistului"

O altă prevedere din inițiativa legislativă vizează problema refuzului protestatarilor de a se legitima - o temă pe care ministrul Carmen Dan, dar și ceilalți lideri ai PSD au insistat, mai ales după protestul din 10 august.

„Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei în situația în care aceasta desfășoară o activitate supusă potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală, în fața unei autorități sau instituții publice”

În urma protestelor din 10 august, ministrul Carmen Dan și factorii decidenți au fost chemați în Parlament pentru a da explicații. La vremea respectivă, Carmen Dan a declarat că este nevoie de schimbarea cadrului legislativ, astfel încât orice intervenţie şi orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii.

Mai multe articole despre:
proteste florin iordache carmen dan