MENIU

PSD nu ar fi ajuns la un acord cu UDMR. Motivul pentru care s-au suspendat negocierile luni seară

Negocierile purtate luni seara între liderii PSD, ALDE şi UDMR pentru sprijinul maghiarilor la moţiunea de cenzură s-au încheiat fără un acord final, potrivit unor surse politice, citat de hotnews.ro. Negocierile s-au suspendat pentru că UDMR nu a acceptat cererea PSD că din legile cerute de maghiari să lipsească sancţiunile.

Există trei mari seturi de cereri ale UDMR: modificări la Legea 215 a administraţiei publice locale, impunerea unei Zile a maghiarilor şi votarea unui statut al minorităţilor care ar garanta dreptul la autonomie culturală. În plus, PSD şi ALDE au acceptat azi modificări esenţiale la Legea Educaţiei, printre care şi Bacalaureat diferenţiat pentru elevii maghiari.

UDMR ar fi renunţat în timpul negocierilor de luni la cererea privind posibilitatea legală ca autorităţile publice şi entităţile să poată adopta şi folosi simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, locuitori ai respectivei localităţi. Steagul Ţinutului Secuiesc e un astfel de simbol cerut de UDMR.

În schimb, UDMR nu a acceptat una dintre propunerile PSD: legile cerute de parlamentarii maghiari să nu conţină sancţiuni. Cu alte cuvinte, PSD ar fi vrut că nicio încălcare a legilor cerute de UDMR să nu poată fi pedepsită. Cererea PSD a fost considerată inacceptabilă de UDMR, acesta fiind şi momentul în care s-au oprit negocierile.

Negocierile se reiau marţi dimineaţă la Parlament.

Mai multe articole despre:
UDMR PSD negocieri moţiune de cenzură ALDE