MENIU

PSD negociază cu PMP şi îşi reface majoritatea cu foştii UNPR-işti. Trei parlamentari au părăsit PMP

PSD nu stă degeaba. După ce Victor Ponta a luat de la PSD cinci deputaţi, Liviu Dragnea s-a orientat către PMP pentru a-şi reface majoritatea la Cameră. Mai exact, către deputaţii care au făcut parte din fostul UNPR. Un deputat, Valeriu Steriu, şi doi senatori, Iustin Talpoş şi Ion Ganea, au confirmat că părăsesc PMP, pentru PSD. Pe de altă parte, Eugen Tomac,  a declarat pentru realitatea.net că din informaţiile sale, un singur deputat PMP, Valeriu Steriu, pleacă la PSD. Acesta a mai spus că până acum nu a avut nici măcar discuţii neoficiale cu ceilalţi deputaţi din PMP privind eventuale alte plecări din partid. Între timp, grupul PMP de la Senat se va desfiinţa, după ce au rămas doar 6 senatori, numărul minim fiind de cel puţin 7, pentru un grup parlamentar. Totodată, Traian Băsescu a avut o reacţie după ce trei parlamentari PMP au plecat la PSD:  "I-am trimis trei lingăi lui Dragnea, să îi fie de bine". 

Principalul pion preluat de PSD este chiar Valeriu Steriu, cel care a fost preşedinte UNPR. Acesta a anunţat pe pagina sa de Facebook că va părăsi PMP şi se va alătura PSD:

"Ce urmează pentru mine?

Sfârștiul experimentelor și întoarcerea acasă, din punct de vedere politic. Am aproape un deceniu de experiență cu proiecte politice aflate în construcție (UNPR) sau în dezvoltare (PMP), am nenumărate runde de alegeri în care am văzut că și în politică se adeverește vorba aceea care spune că nota cel mai greu de obținut nu e 10, ci 5. În cazul alegerilor, 5%. Aleg, conștient și responsabil, să-mi aduc aportul la stabilitate în Parlament. Mă întorc în familia mea politică, PSD. Revin în grupul PSD din Camera Deputaților. 
Opoziția nu-și dorește unitate, este mult mai fericită să se bucure de victorii mărunte în grupuri răzlețe. În atare condiții, cred că datoria unui parlamentar ales de către alegătorii unei circumscripții, dar reprezentând egal toți românii, este să-și vadă pe mai departe de obiectul său de activitate: să facă legi și să susțină tot ce este constructiv și în interesul cetățenilor și al societății.

Cu PSD și alături de PSD am participat la integrarea României în UE, în NATO, la consolidarea economiei și la creșterea generală a bunăstării populației, care este pe o pantă ascendentă din 2001 încoace. Nu este puțin lucru și de aceea sunt bucuros să mă întorc să fac ceea ce știu mai bine, alături de partidul care mi-a oferit mereu șansă să-mi pun cunoștințele și abilitățile în serviciul societății", a scris Steriu, pe Facebook.

Totodată, preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj şi mai multe fotografii în care anunţă că senatorul PMP, Iustin Talpoş, s-a înscris în PSD:

"Senatorul de Maramures Iustin Talpos s-a inscris azi in Partidul Social Democrat.
Domnul senator Talpos se alatura unei echipe politice puternice in Maramures si va activa incepand de azi in grupul PSD din Senatul Romaniei si in cadrul organizatiei PSD Baia Mare pe plan local.
Am apreciat in acesti ani activitatea domnului senator Talpos si ma bucur ca experienta sa in domeniul educatiei va putea fi folosita de catre PSD pentru proiecte concrete!
Mult succes domnule senator Iustin Talpos!
Mult succes PSD!", a scris Zetea, pe Facebook.

Eugen Tomac, despre plecările din PMP la PSD: "A plecat un singur deputat. Restul sunt la muncă"

Mişcarea vine după ce Gabriela Firea a anunţat duminică seară că PSD va prelua şapte parlamentari de la PMP.

Reamintim că pentru prima oară de la alegerile parlamentare din decembrie 2016, partidele care formează coaliția de guvernare nu mai dețineau, singure, majoritatea necesară adoptării promisiunilor electorale în Camera Deputaților.

După ce fostul premier PSD Victor Ponta a fost achitat de instanța supremă într-un dosar de corupție, un număr de 5 deputați PSD s-au înscris în ultimele zece zile în Pro România, noul partid al fostului prim-ministru: Marilena Meiroșu, Cătălin Nechifor, Mircea Titus Dobre, Gabriela Podașcă și Nicolae Bănicioiu.

Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a pierdut, în acest fel, majoritatea în Camera Deputaților.

Până acum, coaliția putea să treacă singură toate proiectele importante, pentru care avea nevoie de 165 de voturi. Acum, PSD și ALDE mai au, împreună, 164 de deputați. Dacă nu luăm în calcul și UDMR, minoritățile sau neafiliații care îi susțin.

Pentru legile importante, precum cele din sănătate, justiție sau economie, la Camera Deputaților este nevoie de cel puțin 165 de voturi. Coaliția PSD și ALDE mai are, pe hârtie, 164 de oameni. O ajută, însă, UDMR, minoritățile și unii neafiliați, de la care pot obține voturile de care au nevoie.

Este pentru prima oară de la alegerile parlamentare din decembrie 2016 când PSD și ALDE nu mai dețin, singure, majoritatea în Camera Deputaților.

Ponta a dat lovitura în Parlament: PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților!

Mai multe articole despre:
PSD negocieri Valeriu Steriu UNPR PMP