MENIU

Război pentru putere în PSD. Ce s-a decis în primul CEx de după condamnarea lui Dragnea

Primul CEX după epoca Dragnea
Viorica Dancila, după CEx
Lupte intestine în PSD pentru preluarea șefiei partidului
Codrin Ştefănescu, detalii despre starea de sănătate a lui Dragnea: Va trebui să stea la pat

Liderii PSD au votat în ședința Comitetului Executiv de marți seara rămânerea la guvernare, un singur membru al CEx fiind de altă părere. Codrin Ștefănescu a fost schimbat din funcția de secretar general al PSD, fiind înlocuit de Rodica Nassar, Gabriela Firea a revenit pe cai mari la organizația PSD București, iar Paul Stănescu este noul președinte executiv al partidului. "Am o colaborare bună cu Olguța Vasilescu", a spulberat Viorica Dăncilă zvonurile privind o debarcare a apropiatei lui Dragnea.

După aproape 5 ore de discuții aprinse în cadrul CEx, prima ședință a PSD de după ieșirea din scenă a lui Liviu Dragnea, liderii partidului au convenit mai multe schimbări. În jurul orei 23.30, premierul Viorica Dăncilă, cea care a preluat președinția partidului, a prezentat principalele decizii luate în CEx. Dăncilă a fost flancată la întâlnirea cu presa de Paul Stănescu și Mihai Fifor.

Liderii PSD au decis, cu o singură excepție, rămânerea partidului la guvernare. "Am stabilit să nu amestecăm votul de la europarlamentare cu votul de la alegerile generale. Dacă ne-am retrage acum, am dezamăgi milioanele de români care și-au pus încrederea în noi", a declarat Viorica Dăncilă în conferința de presă de după ședința partidului.

Propunerile de miniștri pe care premierul Dăncilă le va trimite la Cotroceni, după ce au fost votate în şedinţa CEx de marţi seara sunt: Vicepremier- Titus Corlăţean (porofoliu pe parteneriate strategice), Ministerul Justiţiei- Ana Bischall, Ministerul Fondurilor Europene- deputatul PSD Braşov, Roxana Mînzatu și Ministerul Românilor de Pretutindeni- Natalia Intotero.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, în şedinţa de criză convocată marţi seara, demiterea lui Codrin Ştefănescu din funcţia de secretar general al partidului. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, Rodica Nassar a fost singura propunere și a fost votată în locul lui Codrin Ștefănescu în funcția de secretar general al partidului.

Potrivit premierului Viorica Dăncilă, a fost stabilit și liderul delegație europalamentarilor din PSD, în persoana lui Dan Nica.

Întrebată dacă va mai colabora cu Anca Alexandrescu, Dăncilă a răspuns tranșant: "Exclus".

Dăncilă a infirmat debarcarea Olguței Vasilescu, vehiculată în presă. "Avem o colaborare foarte bună cu Olguța Vasilescu. Nu știu de unde a ieșit această informație. Va rămâne în conducerea PSD, este vicepreședinte al PSD", a precizat premierul.

Dăncilă: Data Congresului PSD va fi stabilită în şedinţa BPN de luni; probabil la sfârşitul lunii iunie

Viorica Dăncilă a mai spus că lucrările congresului PSD ar putea avea loc la sfârşitul lunii iunie, atunci urmând să fie aleasă conducerea partidului şi candidatul la prezidenţiale.

Viorica Dăncilă a precizat că data congresului va fi stabilită "în scurt timp" de Biroul Permanent Naţional (BPN), menţionând că timpul nu a mai permis discuţii despre congresul PSD în cadrul reuniunii de marţi a Comitetului Executiv.

"Ca să vorbim despre congres, timpul nu ne-a mai permis, dar în scurt timp, săptămâna viitoare, vom avea luni, la ora 10,00 şedinţă de Coaliţie, la ora 12,00 vom avea Birou Permanent Naţional - pentru că aşa cum am menţionat, vom face săptămânal BPN şi şedinţele de Coaliţie. Vom stabili în Biroul Permanent Naţional când vom face congresul. Am discutat despre acest lucru, cred că trebuie să avem în vedere două etape. O primă etapă, referitoare la statut - să vedem dacă toate lucrurile, toate prevederile din statut sunt agreate sau trebuie să mai facem modificări - şi pe urmă vom avea un congres în care vom alege conducerea partidului şi, bineînţeles, vom desemna candidatul pentru alegerile prezidenţiale", a spus Dăncilă.

Premierul a arătat că la congres se are în vedere o analiză a rezultatelor de la alegerile europarlamentare.

"Avem în vedere să facem o analiză a celor întâmplate la aceste alegeri. Considerăm că atunci când avem congresul trebuie să avem clarificate foarte multe lucruri şi să avem în vedere cum îndreptăm greşelile şi ce ne propunem pe termen scurt, mediu şi lung", a conchis Viorica Dăncilă.

Principalele declarații făcute la miezul nopții de Viorica Dăncilă

"A fost un CExN care a durat foarte mult, dar important este că, de la acest CExN, s-a plecat cu acelaşi mesaj, un mesaj de unitate, un mesaj de deschidere a partidului pentru toţi cei care vor să ni se alăture, un mesaj de dialog şi cu certitudinea că deciziile pe care le vom lua vor fi pliate pe ceea ce aşteaptă electoratul de la noi", a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele interimar al PSD, premierul Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că s-a supus votului membrilor Comitetului Executiv Naţional (CExN) al partidului rămânerea la guvernare, iar aceştia au votat toţi, cu o singură excepţie, că trebuie continuată guvernarea, deoarece altfel i-ar dezamăgi pe alegătorii formaţiunii.

"Am supus votului Comitetului Executiv Naţional şi opţiunea, sau părerea mai bine spus, în ceea ce priveşte rămânerea la guvernare. Cu o singură excepţie, toţi colegii au considerat că nu trebuie să amestecăm votul pentru Parlamentul României cu votul pentru europarlamentare şi că trebuie să menţinem guvernarea pentru că am dezamăgi pe cei care ne-au susţinut şi pe cei care cred în noi, pe cei care ne-au votat în 2016, pe cei care ne-au ajutat să avem o majoritate în Parlament", a afirmat Dăncilă, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei CExN.

De asemenea, ea a adăugat că PSD va trebui să renunţe la guvernare numai dacă nu va putea menţine majoritatea parlamentară şi va fi adoptată o moţiune de cenzură în Legislativ.

"Dacă nu vom putea menţine această majoritate, la o moţiune de cenzură, este evident că trebuie să renunţăm la guvernare", a mai spus premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă taie în carne vie: "Mâine o eliberez din funcţie". Darius Vâlcov, următorul pe listă

Viorica Dăncilă a mai anunțat după şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx), că s-a votat ca Titus Corlăţean să fie propus vicepremier, Ministerul Justiţiei să fie preluat de către Ana Birchall, Ministerul Fondurilor Europene de către Roxana Mânzatu, iar Ministerul Românilor de Pretutindeni de către Natalia Intotero.

"Am luat decizii importante pentru partid. Aş vrea să încep cu o decizie referitoare la Bucureşti, cum am spus în cursul zilei de astăzi, este importantă pentru noi unitatea, este important să înţelegem unde s-a greşit, să ne strângem toţi, să ne unim forţele, pentru a putea merge în continuare, iar acest lucru s-a întâmplat la Bucureşti. Gabriela Firea a fost votată în Comitetul Executiv Naţional ca preşedinte interimar al organizaţiei Bucureşti, în urma încheierii mandatului lui Gabriel Mutu. În acelaşi timp, Gabriela Firea a fost votată pentru (funcţia de n.red) vicepreşedinte al PSD", a declarat Dăncilă, marţi seara, în conferinţa de presă de la finalul CEx al PSD.

Viorica Dăncilă a menţionat, totodată, că în CEx s-a discutat pe tema susţinerii ca lider al delegaţiei europarlamentarilor PSD în Parlamentul european a lui Dan Nica, având în vedere că, de marţi, încep negocierile la nivelul PE.

"Trebuiau luate decizii şi trebuia să reprezinte cineva grupul europarlamentarilor PSD", a adăugat Dăncilă.

Preşedintele interimar al PSD a menţionat că în cadrul CEx Paul Stănescu a fost votat în unanimitate ca preşedinte executiv al partidului, iar Rodica Nassar ca secretar general al PSD a fost validată tot cu unanimitate de voturi.

Liderul PSD a menţionat că în cadrul CEx au fost votate şi cele trei propuneri de miniştri unde există interimat, la Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, la Ministerul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, la Ministerul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero. În plus, a adăugat că pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice a fost votat Titus Corlăţean care-l va înlocui pe Viorel Ştefan, numit la Curtea Europeană de Conturi.

Știrea inițială

UPDATE. 21.00. Conform unor surse, Niculae Bădălău, ministru al Economiei, l-a criticat vehement pe Răzvan Cuc, omologul de la Transporturi, și a cerut demitarea acestuia.

Bădălău a fost contrat imediat de alți colegi de partid, care i-au transmis, așa cum susține România TV, că și el ar trebui remaniat, dacă s-ar face un proces de curățire guvernamentală. În plus, lui Bădălău i s-a reproșat celebra filmare de anul trecut, de la o petrecere, în care îi înjura pe românii din Diaspora, ceea ce a crescut ura în străinătate față de PSD.

UPDATE 20.15: Potrivit surselor, Gabriela Firea va prelua funcţia de vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, dar şi pe cea de preşedinte al organizaţiei Bucureşti, exact funcţiile din care a fost îndepărtată de Liviu Dragnea în toamna anului trecut.

Răsturnare de situație în PSD! Gabriela Firea se întoarce la şefia filialei Bucureşti

Robert Negoiță, primarul sectorului 3, i-a cerut în ședință demisia lui Codrin Ștefănescu, iar propunerea este discutată de greii partidului.

Gabriela Firea a anunţat, marţi, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional PSD, că PSD Bucureşti o susţine pe Rodica Nassar pentru funcţia de secretar general PSD, deţinută actualmente de Codrin Ştefănescu.

Social-democrații au discutat, marți, despre desemnarea unui nou purtător de cuvânt al partidului, în locul Liei Olguța Vasilescu, anunță surse din interiorul partidului. Numele vehiculat este cel al senatorului Titus Corlățean drept purtător de cuvânt al partidului.

Membrii BPN şi parlamentarii PSD au discutat mai bine de cinci ore despre situația partidului după încarcerarea lui Liviu Dragnea. Se caută țapi ispășitori pentru situația în care a ajuns partidul. Unii pesediști cer chiar ieșirea de la guvernare, lucru respins de șefa interimară a partidului, Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a făcut, în jurul orei 17.00, primele declarații, după ședința BPN al PSD. Dăncilă a anunțat că Paul Stănescu devine președinte executiv al PSD.

Dăncilă a caracterizat situația în care se află PSD în acest moment ca fiind una dificilă. "Nu este ușor. Cu președintele partidului arestat, este o situație dificilă, dar PSD a dat dovadă de unitate și strângere a rândurilor în toate momentele grele. Ideea că doar PSD are probleme cu justiția este un aincorectă. Nu aș dori să lipiți această etichetă doar de PSD, sunt destui oameni cu problme penale, care au dosare în curs și care trebuie să dea un raspuns în justiție. Aceste probleme trebuie să le deconteze fiecare partid. Anumite etichete legate de corupție sau hoție nu sunt corecte, de ce să fim judecați toți? Nu trebuie privit în ansamblu un partid ca fiind corupt", a declarat Viorica Dăncilă.

Mai multe articole despre:
PSD